Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Σύντομη είδηση

( μεταφορά του μνημείου ολοκαυτώματος :: 13/1/2006 20:11:16) 

Στην πλατεία Ελευθερίας, όπου άρχισε η μελανή ιστορία εκδίωξης της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκε το μνημείο. Ο χώρος βέβαια είναι "πνιγμένος" στα αυτοκίνητα.

Μεταφορά του μνημείου Ολοκαυτώματος

Τοποθετήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, γιατί στην Παπαναστασίου όπου είχε ανεγερθεί άρχισαν εργασίες κατασκευής πάρκιγκ

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην πλατεία Ελευθερίας μεταφέρθηκε από την ανατολική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπου ήταν εγκατεστημένο από το 1997, το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων εβραίων.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης μετέφερε το μνημείο από την συμβολή των οδών Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και Νέας Εγνατίας, λόγω των έργων διαμόρφωσης υπόγειου πάρκιγκ που πρόκειται να ξεκινήσουν εκεί.

Η εγκατάστασή του στην πλατεία Ελευθερίας αποτέλεσε παλαιότερα αίτημα της τοπικής ισραηλιτικής κοινότητας, καθώς σε αυτόν το χώρο το καλοκαίρι του 1942 οι ναζιστικές αρχές συγκέντρωναν τους άρρενες εβραίους, από τους οποίους επέλεγαν τους πλέον ικανούς και τους υποχρέωναν σε καταναγκαστική εργασία σε οχυρωματικά και άλλα έργα στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Μάλιστα, οι τότε διοικούντες την Ισραηλιτική Κοινότητα κατέβαλαν το ποσό των 36.000.000 γερμανικών μάρκων, ως λύτρα, στον στρατιωτικό διοικητή Βορείου Αιγαίου, Μαξ Μέρτεν, για να αφήσει ελεύθερους όσους αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στις απάνθρωπες συνθήκες, υπό τις οποίες υποχρεούνταν να εργαστούν.