Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΤΟΥΡΚΙΑ

Έκκληση διανοουμένων

Επτακόσιοι Γάλλοι διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων κοσμήτορες Νομικών Σχολών, καθηγητές και δικηγόροι, ζητούν με επιστολή τους προς τον Τούρκο πρωθυπουργό να σταματήσει τη δίωξη κατά των καθηγητών Ιμπραχίμ Κάμπογλου και Μπασκίν Οράν, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της "υποκίνησης του λαού στη διάπραξη αδικημάτων". Η κατηγορία στηρίζεται στην έκθεση που συνέταξαν οι δύο Τούρκοι καθηγητές για την κατάσταση των μειονοτήτων στην Τουρκία, ο πρώτος ως πρόεδρος και ο δεύτερος ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για λογαριασμό των υπηρεσιών της πρωθυπουργίας.

ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

Πέντε χρόνια δίκη

Η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εισήλθε χθες στο πέμπτο και πιθανό τελευταίο έτος της, ύστερα από επανειλημμένες διακοπές λόγω των προβλημάτων της υγείας του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την Πρώην Γιουγκοσλαβία αναμένεται να αποφανθεί σύντομα επί του αιτήματος του Μιλόσεβιτς να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος, προκειμένου να μεταβεί για νοσηλεία στη Ρωσία.

ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Δίωξη ομοφυλόφιλων

Δικαστήριο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καταδίκασε έντεκα άνδρες σε φυλάκιση πέντε ετών, με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν ομαδικό γάμο ομοφυλοφίλων. Η ποινή αυτή δεν είναι οριστική, καθώς οι καταδικασθέντες αναμένεται να εφεσιβάλουν την απόφαση, ενώ νομικοί κύκλοι προβλέπουν ότι σε δεύτερο βαθμό θα επιβληθούν μικρότερες ποινές.

ΗΠΑ

Ο Τσέινι τον τραυμάτισε

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι τραυμάτισε κατά λάθος με σκάγια τον 78χρονο φίλο και χρηματοδότη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δικηγόρο Χάρι Ουίτινγκτον, με τον οποίο κυνηγούσε ορτύκια στο Ράντσο Άρμστρογκ στο Νότιο Τέξας. Το θύμα βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο το βράδυ του Σαββάτου. Φέρει τραύματα στο πρόσωπο και το στήθος, αλλά η ζωή του δεν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Το CNN μετέδωσε πως ο Τσέινι όπλισε το όπλο του και γύρισε απότομα, για να πυροβολήσει ένα πουλί, χωρίς να καταλάβει πως ο Ουίτινγκτον είχε φτάσει κοντά του.