Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

Δολοφονία ηγέτη της αντιπολίτευσης

Ο Άλτινμπεκ Σαρσενμπάγεφ, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης στο Καζακστάν, βρέθηκε νεκρός μαζί με το σωματοφύλακα και τον οδηγό του μέσα σε ένα αυτοκίνητο σε δασώδη περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Αλμάτι. Και τα τρία πτώματα έφεραν τραύματα από σφαίρες.

Ο Σαρσενμπάγεφ, 43 ετών, υπήρξε στο παρελθόν συνεργάτης του προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και είχε διατελέσει υπουργός Πληροφοριών και πρεσβευτής στη Ρωσία έως το 2003, οπότε εντάχθηκε στο κόμμα της αντιπολίτευσης Ακ Ζολ. Σημειώνεται ότι και ένας άλλος πολιτικός αντίπαλος του Ναζαρμπάγεφ, ο Ζάμανμπεκ Νουρκαντίλοφ, δολοφονήθηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2005.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

"Αποποινικοποιήστε τη βλασφημία!"

Δεκάδες συγγραφείς και καλλιτέχνες από τη Βρετανία άρχισαν εκστρατεία για την κατάργηση της νομοθεσίας που ισχύει στη Βρετανία κατά της βλασφημίας. Σύμφωνα με τους "Τάιμς" οι δύο κύριοι εμπνευστές της εκστρατείας αυτής, την οποία προωθεί η βρετανική ένωση συγγραφέων (English Pen), είναι ο ίδιος ο διάσημος συγγραφέας Φίλιπ Πούλμαν και ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου Νίκολας Χίτνερ, ενώ τη στηρίζουν και άλλοι γνωστοί λογοτέχνες, όπως οι Χανίφ Κιουρέισι και Σαλμάν Ρούσντι.

Η νομοθεσία περί βλασφημίας, που υιοθετήθηκε το 1697, δεν προστατεύει κανέναν πλην της αγγλικανικής εκκλησίας. Ψήφισμα του 1938 στερεί από κάθε άλλη θρησκεία να επωφεληθεί από το κείμενο αυτό, περιλαμβανομένων και των λοιπών χριστιανικών δογμάτων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι μουσουλμάνοι δεν κατέφυγαν στη σχετική νομοθεσία, όταν είχε δημοσιευτεί το 1988 το βιβλίο του Ρούσντι "Σατανικοί Στίχοι".

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

"Παρακολουθούνται 2.373 αλλά νόμιμα…"

Συνολικά 2.373 πολίτες επισήμως παρακολουθούνταν τηλεφωνικά στη Ρουμανία το 2005, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου, ειρωνευόμενος την "ψύχωση" που έχει καταλάβει πολλούς Ρουμάνους, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους θύματα παράνομων παρακολουθήσεων. Όπως είπε, "όλες οι συνακροάσεις έγιναν έπειτα από σχετική δικαστική εντολή και το 80% των ατόμων που παρακολουθούνταν ήταν αλλοδαποί".