Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων

Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων σε διάστημα μιας εβδομάδας σημειώνεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ήδη υπάρχουν οκτώ μοσχεύματα, τα οποία θα δοθούν σε αντίστοιχο αριθμό συμπολιτών μας, προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γονείς ενός 19χρονου στρατιώτη από τη Ρόδο δώρισαν όλα τα όργανα του παιδιού τους, για να σωθούν οι ζωές συμπολιτών τους. Έτσι η καρδιά του 19χρονου μεταφέρθηκε στην Αθήνα, ενώ το ήπαρ, οι νεφροί και οι κερατοειδείς στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μεταμόσχευση νεφρού στο "Ιπποκράτειο". Ο λήπτης είναι ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών και σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς η εξέλιξη της κατάστασής του θεωρείται ικανοποιητική. Επίσης προχθές έγινε με επιτυχία και μεταμόσχευση ήπατος με λήπτρια μία 47χρονη γυναίκα.

Στο μεταξύ δώρο ζωής σε συμπολίτες του που το έχουν ανάγκη έκανε και ένας 70χρονος, ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ" και οι δικοί του χάρισαν τους νεφρούς και τους κερατοειδείς του. Αργά χθες το βράδυ μάλιστα βρισκόταν σε εξέλιξη μεταμόσχευση νεφρού στο "Ιπποκράτειο" με το μόσχευμα του 70χρονου, το οποίο μεταφέρθηκε από το "ΑΧΕΠΑ".

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνουν και οι άλλες μεταμοσχεύσεις νεφρών και κερατοειδούς.

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Ταλαιπωρεί 2 εκατ. Ελληνίδες

Τουλάχιστον 2.000.000 Ελληνίδες πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα μέτριου ή έντονου βαθμού και από εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, τόσο του αυχένα όσο και της οσφύος. Οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες στην οστεοαρθρίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από εκφυλισμό των αρθρώσεων, ενώ η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου "Νέοι ορίζοντες στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας", που διοργανώνει η πανεπιστημιακή ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, στην ηλικία των 50 ετών εκτιμάται ότι το 20% του πληθυσμού υποφέρει από συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας, ποσοστό που αυξάνει στο 30% - 40% στην ηλικία των 65 ετών και στο 75% στην ηλικία των 80 ετών.

Η αιτία της οστεοαρθρίτιδας είναι άγνωστη, αλλά οι βασικοί παράγοντες κινδύνου, εκτός από την ηλικία, είναι: ιστορικό τραύματος, επαναλαμβανόμενη πίεση της άρθρωσης, παχυσαρκία, μεταβολικές ή ορμονικές διαταραχές, κληρονομικές ή αναπτυξιακές δυσμορφίες και προηγούμενη φλεγμονώδης νόσος των αρθρώσεων.