Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΗΠΑ - ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Ρατσιστικοί εμπρησμοί

Δέκα εκκλησίες κάηκαν μέσα σε διάστημα δέκα ημερών στη Πολιτεία της Αλαμπάμα στις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και η αστυνομία εικάζει πως τα κίνητρα των εμπρησμών είναι κατά πάσα πιθανότητα ρατσιστικά. Από τις πυρκαγιές δεν υπήρξαν θύματα, αλλά προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές. Η αστυνομία, που διαθέτει πολλές ενδείξεις, εστιάζει τις έρευνες κυρίως σε δύο λευκούς, ηλικίας 20 έως 30 ετών, και προσφέρει ανταμοιβή 20.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα συμβάλουν στη σύλληψη των ενόχων. Πολλές εκκλησίες, στις οποίες πήγαιναν μαύροι, ήταν στόχος λευκών ρατσιστών στην Αλαμπάμα τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Το τελευταίο κύμα εμπρησμών κατά εκκλησιών χρονολογείται το 1995 και το 1996, όταν τουλάχιστον 30 εκκλησίες έγιναν στάχτη στις Πολιτείες του Τενεσί, της Λουιζιάνας, της Αλαμπάμα και της Νότιας Καρολίνας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Λεηλασίες από συμμορίες

Θύμα συστηματικών λεηλασιών πέφτουν τα βρετανικά νοσοκομεία, καθώς συμμορίες κλέβουν ιατρικό εξοπλισμό, για να τον πουλήσουν στο εξωτερικό. Συνολικά ληστείες έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον δέκα νοσοκομεία, με την αξία της λείας να αγγίζει περίπου το ένα εκατομμύριο λίρες, ενώ οι ληστές έχουν καταφέρει να απομακρύνουν ακόμη και ογκώδη μηχανήματα, όπως για παράδειγμα έναν ηλεκτροκαρδιογράφο, αξίας 35.000 λιρών, από το νοσοκομείο του Ντάραμ. Ο εξοπλισμός που εκλάπη πιστεύεται ότι έχει πουληθεί στην Ανατολική Ευρώπη ή στην Αφρική. "Πρόκειται για ειδικό εξοπλισμό που αφαιρείται και θα πρέπει να αναμένουμε ότι οι κλέφτες έχουν αγορά για να τον πουλήσουν. Στο Γιορκ, πριν από τα Χριστούγεννα, γνώριζαν τι χρειάζονταν και έψαξαν να κλέψουν συγκεκριμένα κομμάτια από την υπηρεσία", σημειώνει η Τζούντιθ Σμιθ, αξιωματικός της αστυνομίας του Βορείου Γιορκσάιρ.

ΡΩΣΙΑ

Φωτιά στα γραφεία εφημερίδας

Πυρκαγιά κατέστρεψε χθες τα γραφεία της εφημερίδας "Κομσομόλσκαγια Πράβντα" στη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει θύματα. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο ύστερα από ώρες και προκάλεσε υλικές ζημιές ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Κατά πάσα πιθανότητα προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα. Η "Κομσομόλσκαγια Πράβντα" είναι μια από τις εφημερίδες με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στη Ρωσία, με τιράζ 200.000 φύλλων ημερησίως.