Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΒΟΣΝΙΑ

Με φιλοδοξία την Ευρώπη

Με τη δέσμευση πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου η Βοσνία- Ερζεγοβίνη να βρεθεί ακόμη πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε χθες τα νέα του καθήκοντα ως ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη βαλκανική αυτή χώρα ο Γερμανός πρώην υπουργός Μεταφορών Κρίστιαν Σβαρτζ Σίλιγκ. Στην τελετή παράδοσης - παραλαβής, που πραγματοποιήθηκε στο Σεράγεβο, ο απερχόμενος ύπατος εκπρόσωπος λόρδος Πάντι Άσνταουν δήλωσε πανευτυχής για το ότι τον διαδέχεται ο Σίλιγκ, αφού, όπως επισήμανε, ο Γερμανός πολιτικός γνωρίζει καλά την περιοχή και έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την προστασία και την πρόοδό της. Ο Άσνταουν αποχωρεί από τη Βοσνία έπειτα από τριάμισι χρόνια στη θέση του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη χώρα. Ο ίδιος διαδέχθηκε στη θέση αυτή τον Βόλφγκαγκ Πέτριτς, στις 27 Μαΐου του 2002.

ΗΠΑ

Σκότωσε έξι και αυτοκτόνησε

Μία πρώην υπάλληλος των ταχυδρομείων εισέβαλε αργά προχθές το βράδυ στο κέντρο διαλογής αλληλογραφίας στην πόλη Γκολέτα στην Καλιφόρνια, στο οποίο εργαζόταν, σκότωσε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε σοβαρά έναν και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που περίπου 60 άνθρωποι εργάζονταν στο κέντρο διαλογής αλληλογραφίας στην Γκολέτα, η οποία βρίσκεται κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα. Ομάδες της αστυνομίας εξακολουθούν να ερευνούν για το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα θύματα. Ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί τα κίνητρα της υπαλλήλου.

ΡΩΣΙΑ - ΣΤΡΑΤΟΣ

Και νέα υπόθεση βασανισμού

Μία νέα υπόθεση άγριου ξυλοδαρμού Ρώσου νεοσύλλεκτου από υπαξιωματικό του ρωσικού στρατού αποκαλύφθηκε χθες από τη στρατιωτική εισαγγελία της στρατιωτικής περιοχής της Σιβηρίας, μετά το σκάνδαλο του πολύωρου βασανισμού νεοσύλλεκτου ανήμερα την Πρωτοχρονιά από ανωτέρους του, που είχε ως συνέπεια τον ακρωτηριασμό των ποδιών και των γεννητικών οργάνων. Εγκληματολογική έρευνα διενεργείται κατά του αρχιλοχία Στέπαν Χοντόροφ που υπηρετεί στη μονάδα στο Νοβοσιμπίρσκ, γιατί ξυλοκόπησε το νεοσύλλεκτο Βαλέρι Μαχκόβσκι, ωστόσο δεν δημοσιοποιήθηκαν λεπτομέρειες για την απάνθρωπη συμπεριφορά σε βάρος του στρατιώτη. Ο διοικητής του τάγματος κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να αποκρύψει τα γεγονότα, τιμωρήθηκε με αυστηρή επίπληξη, ενώ ξεκίνησε πειθαρχική δίωξη σε βάρος του.