Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Αρχίζουν νέοι εμβολιασμοί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε 2,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του αφθώδους πυρετού στην Τουρκία, για να βοηθήσει στον έλεγχο της νόσου, κρούσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης. Η Τουρκία ενημέρωσε στις αρχές Φεβρουαρίου τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων σχετικά τα κρούσματα αυτά, παρά τις πληροφορίες ότι πάνω από το 90% του πληθυσμού των βοοειδών της περιοχής είχε εμβολιαστεί κατά της νόσου το περασμένο φθινόπωρο.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

Περικοπές κονδυλίων

Περικοπές στην κοινοτική χρηματοδότηση που δίδεται στη Βουλγαρία για το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων 3 και 4 του Κοζλοντούι ενδέχεται να προκαλέσει η βραδεία απορρόφηση των κονδυλίων για το "λουκέτο" στις υπόλοιπες δύο μονάδες. Σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία, που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ε.Ε. και της βουλγαρικής κυβέρνησης, ως προθεσμία για την παύση της λειτουργίας των μονάδων έχει οριστεί το 2008. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Κοζλοντούι Ιβάν Ιβανόφ εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι η όλη διαδικασία να καθυστερήσει σημαντικά και να ολοκληρωθεί το 2009. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βουλγαρική εφημερίδα "Ντνένβικ", η βραδεία απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων ενδεχομένως οφείλεται στις έμμεσες προσπάθειες για συνέχιση της λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου.

ΒΟΣΝΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ

Οικολογική καταστροφή

Μεγάλη οικολογική καταστροφή απειλεί την κοιλάδα του ποταμού Νερέτβα, που διασχίζει τη Βοσνία και την Κροατία, μετά τη διαρροή μεγάλης ποσότητας ψυκτικού υγρού από τον υδροηλεκτρικό σταθμό Γιαμπλάνιτσα στον παραπόταμό του Ντόρμπνια την Κυριακή. Επισήμως δεν έχει γίνει γνωστή η ποσότητα του ψυκτικού υγρού που διέρρευσε, αλλά έγινε γνωστό ότι η ποσότητα στη δεξαμενή ήταν 18 τόνοι. Διατυπώνονται εικασίες ότι πρόκειται για δολιοφθορά ή κλοπή. Σημειώνεται ότι από τα νερά του ποταμού γίνεται η υδροδότηση χωριών της περιοχής. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της περιοχής ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί νεκρά ψάρια στον ποταμό και ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε δείγματα νερού, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ρύπανσης.