Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΑΛΒΑΝΙΑ

Χιλιάδες όπλα αγνοούνται

Περισσότερα από 100.000 αυτόματα όπλα και περίστροφα, τα οποία κλάπηκαν από τις αποθήκες του στρατού και της αστυνομίας στην Αλβανία κατά τη λαϊκή εξέγερση του 1997, δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές, ενώ μεγάλος μέρος αυτών έχει εξαχθεί παράνομα από τη χώρα. Το συμπέρασμα αυτό παρουσιάστηκε σε ημερίδα με θέμα «Τα ελαφρά όπλα στην Αλβανία», που συνδιοργάνωσαν στα Τίρανα η οργάνωση Safeworld, το Κέντρο SECI και το Κέντρο Επιμόρφωσης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό. Ο Αλβανός υπουργός Άμυνας Φατμίρ Μεντίου ανέφερε πως από το σύνολο των 208.000 μικρών όπλων και της μεγάλης ποσότητας πυρομαχικών που κλάπηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο, οι αρμόδιες αρχές ανέκτησαν μόλις το 40%. Όπως αναφέρθηκε, οι περισσότερες δολοφονίες που έχουν καταγραφεί στην Αλβανία έγιναν με τη χρήση κάποιου μικρού όπλου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Αμφιβόλου ηθικής δάσκαλοι σε σχολεία

Στόχος επικρίσεων έγινε χθες η Βρετανίδα υπουργός Παιδείας Ρουθ Κέλι, έπειτα από τη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση έδωσε άδεια σε πολλά άτομα που κατηγορούνται για σεξουαλικά εγκλήματα να εργαστούν στα βρετανικά σχολεία. Η υπουργός δεσμεύτηκε χθες ενώπιον του κοινοβουλίου να επισπεύσει την ψήφιση νόμων, ώστε να γίνουν αυστηρότεροι οι κανονισμοί που διέπουν την απασχόληση σε σχολεία ατόμων που βρίσκονται υπό παρακολούθηση αναφορικά με σεξουαλικά εγκλήματα. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει προς το παρόν σχετική απαγόρευση.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στη θέση της η κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούστσενκο δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση της χώρας, η οποία καθαιρέθηκε πριν από μερικές ημέρες από τους βουλευτές, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαρτίου. Όπως ανέφερε ο Γιούστσενκο, «η κυβέρνηση αυτή θα καταστρώνει και θα εφαρμόζει την πολιτική κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ωσότου διοριστεί νέα κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου». Οι βουλευτές καθαίρεσαν την κυβέρνηση εξαιτίας του νέου συμβολαίου για το φυσικό αέριο που συνήψε με τη Ρωσία, βάσει του οποίου η τιμή που πληρώνει η Ουκρανία σχεδόν διπλασιάστηκε.