Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΓΡΙΠΗ ΠΤΗΝΩΝ

Χιλιάδες γαλοπούλες νεκρές στο Ισραήλ

Τα πρώτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν χθες στο Ισραήλ σε δείγματα που ελήφθησαν από γαλοπούλες που πέθαναν σε δύο αγροκτήματα στα νότια της χώρας. Συνολικά 11.000 γαλοπούλες πέθαναν από τη νόσο. Τρία άτομα νοσηλεύονται στο Ισραήλ με συμπτώματα της νόσου και έχουν τεθεί σε απομόνωση. Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την απαγόρευση των εισαγωγών ζώντων πουλερικών και κρέατος πουλερικών από το Ισραήλ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιεί Αυστραλή ερευνήτρια, η απλή ντομάτα ενδέχεται να αποδειχθεί ισχυρό όπλο κατά της νόσου.

ΡΩΣΙΑ

Ο Χοντορκόφσκι στην απομόνωση

Ο Ρώσος μεγιστάνας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι κλείστηκε στην απομόνωση στη φυλακή της Σιβηρίας όπου κρατείται, γιατί… έπινε τσάι σε μέρος όπου απαγορευόταν για τους κρατούμενους, αναφέρεται σε ανακοίνωση που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του.

Ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος από το 2003 εκτίει ποινή κάθειρξης οκτώ χρόνων για απάτες και φοροδιαφυγή σε φυλακή κοντά στα σύνορα της χώρας με την Κίνα, θα περάσει επτά ημέρες στην απομόνωση μαζί με συγκρατούμενό του, ο οποίος διέπραξε το ίδιο αδίκημα, ήπιε δηλαδή το τσάι του σε λάθος μέρος, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, η οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Πάλι υποψήφιος ο Ορτέγκα

Ο πρώην πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα θα εκπροσωπήσει το κόμμα των Σαντινίστας στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Ο Ορτέγκα είχε διατελέσει πρόεδρος της χώρας από το 1984 έως το 1990 και ήταν επικεφαλής του "Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Σαντινίστας", που κυβερνούσε τη χώρα από το 1979. Μετά την ήττα του στις εκλογές του 1990 βρέθηκε στην αντιπολίτευση και έκτοτε έχει θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος δύο φορές. Μέχρι στιγμής υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα έχουν θέσει ο Εντουάρντο Μονταλέγκρε, ο οποίος προηγείται και στις δημοσκοπήσεις, καθώς αποτελεί επιλογή του νυν προέδρου Ενρίκε Μπολάνος, και ο Χέρτι Λεβίτες, ο οποίος κατεβαίνει ανεξάρτητος, καθώς αποπέμφθηκε από το κόμμα των Σαντινίστας.