Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Σύντομη είδηση

( θεοφάνια στην tv :: 5/1/2006 19:02:13) 

Της ΦΩΦΩΣ ΜΠΟΝΙΟΥ

Συναυλία-αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή παρουσιάζει απόψε (20.00) η ΕΤ3.

Κάλαντα, κρητικά έθιμα αλλά και εορταστικά προγράμματα πρωταγωνιστούν στο τηλεοπτικό πρόγραμμα

Θεοφάνια στην TV

Στο γιορτινό κλίμα της ημέρας θα προσπαθήσουν να μας μυήσουν σήμερα τα τηλεοπτικά κανάλια. Η αρχή θα γίνει από νωρίς το πρωί (08.00) με την απευθείας μετάδοση της θείας λειτουργίας τόσο από την ΕΤ1 όσο και από την ΕΤ3. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η τελετή αγιασμού υδάτων (ΕΤ1, 11.00) αλλά και "Τα κάλαντα των Φώτων" (ΕΤ1, 11.30). Η εκπομπή θα παρουσιάσει κάλαντα των Φώτων από διάφορες περιοχές και τραγούδια των κοινών διασκεδάσεων, όπως αυτά διατηρήθηκαν στην παράδοσή μας. Αυτήν την ημέρα ψάλλονται ειδικά κάλαντα σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, κάλαντα που αναφέρονται στη γιορτή των Φώτων και στον Αϊ-Γιάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή.

Λίγο αργότερα μη χάσετε (ALTER, 14.00) τη συναυλία στον Στράτο Διονυσίου αλλά και το αφιέρωμα στον παραδοσιακό εορτασμό στα λιμάνια της μεγαλονήσου και ειδικά στο ενετικό λιμάνι των Χανίων και στο λιμάνι της Ιεράπετρας και το παλιό έθιμο των Φωτοκόλλυβων, που ετοίμασε η εκπομπή "Έχει γούστο" (ΕΤ1, 16.00). Καλεσμένοι της Μπήλιως Τσουκαλά, για να μιλήσουν για τα κρητικά έθιμα, είναι οι Κώστας Πλαΐτης, πρόεδρος του συλλόγου "Παγκρήτιος Ένωση", Αριστείδης Χαιρέτης, μαντιναδολόγος, και Βασιλική Παναγιωτοπούλου, διδάκτωρ Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα ακούσουμε μαντινάδες των Φώτων και ριζίτικα τραγούδια από το λυράρη Μιχάλη Καλλέργη.

Νωρίτερα (ΕΤ3,15.00) θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το κονσέρτο "Τα Άγια Θεοφάνια" από τη φιλαρμονική ορχήστρα και χορωδία της Ρώμης, που θα ερμηνεύσουν έργα Χέντελ και Σούμπερτ με τη συμμετοχή της σοπράνο Μάντλιν Μόντι, του τενόρου Λεοπόλδου Λο Τσιούτο και της Φρανσέσκα Πατανέ υπό τη διεύθυνση του Πάολο Πονζιάνι Κιάρντι.

Σε ό,τι αφορά το βραδινό πρόγραμμα, ξεχωρίζουν το αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή (ΕΤ3, 20.00), στο οποίο συμμετέχουν οι Γιώργος Νταλάρας, Μελίνα Κανά, Ανδρέας Καρακότας κ.ά., και η εορταστική εκπομπή της ΝΕΤ "Παρασκευή των Φώτων" (22.00), με τη Ρίκα Βαγιάννη να καλωσορίζει στο στούντιο τα χάλκινα από την Κοζάνη αλλά και τους Θέμη Αδαμαντίδη, Ρένα Κουμιώτη και Ελένη Καρουσάκη. Μαζί της στο δείπνο ο Γιώργος Λιάνης, η Μαριέττα Χρουσαλά, ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, ο Πάνος Καμμένος με τη γυναίκα του Έλενα Τζούλη και ο Στράτος Τζώρτζογλου.

Τέλος απόψε το βράδυ (ALPHA, 21.00) θα προβληθεί σε επανάληψη το χριστουγεννιάτικο εορταστικό "Κοίτα τι έκανες" (21.00). Πρωταγωνιστές του τηλεοπτικού γλεντιού θα είναι η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μάνος Πυροβολάκης και η Ραλλία.