Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΡΩΣΙΑ

Θερμοκρασίες Σιβηρίας και μέσα στη Μόσχα

Δριμύ ψύχος, προερχόμενο από τη Σιβηρία, έχει παγώσει τη Ρωσία, με θερμοκρασίες που φθάνουν έως τους -50 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μόσχα το πρωί η θερμοκρασία ήταν στους -20 βαθμούς, ενώ προβλέπεται να πέσει στους -36 εντός της εβδομάδας. Δύο άνθρωποι πέθαναν από το ψύχος στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Τα σχολεία στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη υπολειτουργούν, τα λεωφορεία κυκλοφορούν με ένα ειδικό καύσιμο, ανθεκτικό στο ψύχος, το λεγόμενο «αρκτικό», ενώ στους άστεγους επιτράπηκε να περάσουν τη νύχτα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τις υπόγειες διαβάσεις. Η κύρια ανησυχία, πάντως, των δημοτικών αρχών είναι κατά πόσο μπορεί το ενεργειακό σύστημα να αντέξει για τις ερχόμενες ημέρες το ψύχος, ενώ η ηλεκτροδότηση έχει κοπεί σε αρκετές επιχειρήσεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Στην απομόνωση ο Οτσαλάν

Οι συνήγοροι του Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατήγγειλαν χθες στην Κωνσταντινούπολη τον εγκλεισμό του καταδικασμένου σε ισόβια πελάτη τους, που βρίσκεται φυλακισμένος σε ένα νησί-φυλακή στη θάλασσα του Μαρμαρά, σε κελί απομόνωσης, μια τιμωρία που τον εμποδίζει να δεχθεί οποιαδήποτε επίσκεψη. Ο Κούρδος αυτονομιστής ηγέτης «τέθηκε στις 11 Ιανουαρίου σε απομόνωση για 20 ημέρες», χωρίς ειδική αιτιολογία, γεγονός που του στερεί κάθε επαφή με την οικογένειά του, όπως κατήγγειλαν οι δικηγόροι του. Παράλληλα, απηύθυναν έκκληση προς τις αρχές να δώσουν στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με τη «ζωή και την υγεία» του καθώς δεν υπάρχουν νέα γι' αυτόν από τις 30 Νοεμβρίου.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Προσφυγή υπουργού κατά του Αγκτζά

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Τζεμίλ Τσιτσέκ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της πρωτόδικης απόφασης για την απελευθέρωση του Μεχμέτ Αλί Αγκτζά, του ακροδεξιού που το 1981 αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον τότε πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

Ο 48χρονος σήμερα Αγκτσά αφέθηκε ελεύθερος από φυλακή της Κωνσταντινούπολης την περασμένη Πέμπτη, αφού παρέμεινε έγκλειστος τα τελευταία 25 χρόνια, για τη δολοφονία, το 1979, του διάσημου Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί και για δύο επιθέσεις εναντίον τραπεζών, επίσης στη διάρκεια της δεκαετίας του '70.