Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΜΕΞΙΚΟ

Άλλος ένας νεκρός λαθρομετανάστης

Τη διεξαγωγή έρευνας για το θάνατο ακόμη ενός μετανάστη χωρίς έγγραφα από σφαίρες Αμερικανών αστυνομικών ζήτησε χθες από την Ουάσιγκτον η κυβέρνηση του Μεξικού. Το επεισόδιο διατηρεί την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης. Ο 23χρονος Μεξικανός Ισμαέλ Σεγούρα δέχθηκε πυρά στο στήθος από πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας στο Τέξας των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, όταν αντιστάθηκε στη σύλληψη και επιχείρησε να διαφύγει με το αυτοκίνητό του. Εξέπνευσε αργότερα σε νοσοκομείο. Είναι ο δεύτερος θάνατος τις τελευταίες ημέρες ενός Μεξικανού επίδοξου μετανάστη στις ΗΠΑ από πυρά ανδρών των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Η μεξικανική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την οργή της για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο που προβλέπει την ανέγερση "φράκτη ασφαλείας" στη μεθόριο των ΗΠΑ - Μεξικού για την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης καθώς και τη σκλήρυνση του συναφούς νομοθετικού πλαισίου.

ΒΟΛΙΒΙΑ

Σκάνδαλο πριν την ορκωμοσία

Το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Βολιβία, σχετικά με την καταστροφή πυραύλων εδάφους - αέρος του στρατού της χώρας, προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Αμύνης και την καθαίρεση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών της την Τρίτη. Η κρίση στις ένοπλες δυνάμεις σημειώνεται λίγες ημέρες πριν αναλάβει την εξουσία ο Έβο Μοράλες. Ο απερχόμενος μεταβατικός πρόεδρος Εδουάρδο Ροδρίγκες δήλωσε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Αμύνης Γκονσάλο Μέντες και καθαίρεσε το στρατηγό Μαρσέλο Αντεσάνα για παρατυπίες αναφορικά με την καταστροφή στις ΗΠΑ μιας πατρίδας πυραύλων. Ο Μοράλες καταδίκασε την καταστροφή των περίπου 30 πυραύλων εδάφους - αέρος, των μοναδικών όπλων του τύπου αυτού που διέθεταν οι ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

Τέσσερις νεκροί από συγκρούσεις

Τέσσερις πολίτες της Ακτής του Ελεφαντοστού σκοτώθηκαν χθες και αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ στρατευμάτων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και νεαρών που διαδήλωναν κατά της παρουσίας των δυνάμεων του ΟΗΕ. Τα επεισόδια ανάγκασαν τις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών να αποχωρήσουν από δύο βάσεις στο δυτικό τμήμα της δυτικοαφρικανικής χώρας. Όπως ανέφερε αξιωματικός των δυνάμεων, οι κυανόκρανοι αποχώρησαν από τις πόλεις Γκουίλο και Ντουέκουε.