Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΚΙΝΑ

Συμφωνία για πυρηνικούς αντιδραστήρες

Το Πακιστάν διαπραγματεύεται με το Πεκίνο την αγορά οκτώ κινεζικών πυρηνικών αντιδραστήρων συνολικού κόστους 7 έως 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αποκάλυψε χθες η βρετανική οικονομική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς". Η κατασκευή των πυρηνικών εργοστασίων ενδέχεται να ξεκινήσει το 2015 και να ολοκληρωθεί δέκα χρόνια αργότερα, ενώ οι νέοι σταθμοί θα είναι σε θέση να παράγουν ενέργεια 3.600-4.800 μεγαβάτ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Πακιστάν, που διαθέτει και πυρηνικά όπλα, είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να το βοηθήσουν να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Ωστόσο οι πακιστανικές δραστηριότητες έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία, επειδή ο κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας της χώρας, ο Αμπντούλ Καντίρ Χαν, παραδέχτηκε το 2004 ότι πούλησε πυρηνική τεχνολογία στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Λιβύη.

ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ

Συγκρούσεις με Τσετσένους αντάρτες

Μετωπική μάχη μεταξύ ομάδας Τσετσένων ανταρτών και των ρωσικών δυνάμεων προκάλεσε χθες το θάνατο επτά ατόμων, εκ των οποίων οι δύο αστυνομικοί, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της ρωσικής αυτής δημοκρατίας του Καυκάσου. Νωρίτερα οι τοπικές δυνάμεις της τάξης είχαν ξεκινήσει επίθεση με οβίδες και πυραύλους εναντίον Τσετσένων αυτονομιστών στην ορεινή περιοχή Ουντσουκούλ. Σημειώνεται ότι το Νταγκεστάν, που γειτονεύει με την Τσετσενία, γίνεται συχνά θέατρο βίαιων επιθέσεων ανταρτών και από τις δύο δημοκρατίες εναντίον των κρατικών δομών.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΧΑΡΙΡΙ

Σε ανάκριση κλήθηκε ο Άσαντ

Η Συρία έλαβε την Κυριακή αίτημα ακρόασης προσωπικοτήτων της χώρας από την επιτροπή του ΟΗΕ που ερευνά την υπόθεση δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, δήλωσε χθες στη Δαμασκό ανώτερος Σύρος αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Μεταξύ άλλων οι ανακριτές του ΟΗΕ ζήτησαν να συναντηθούν με τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ, τον υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Αλ Σάρα και τον πρώην αντιπρόεδρο Αμπντέλ Χαλίμ Χαντάμ. Τον Άσαντ μάλιστα ενέπλεξε στην υπόθεση ο Χαντάμ, ο οποίος προ δύο ημερών είχε δηλώσει πως οι συριακές υπηρεσίες πληροφοριών δεν θα μπορούσαν να δολοφονήσουν τον Χαρίρι χωρίς προηγούμενη έγκριση του προέδρου.