Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

11 νεκροί στο παγοδρόμιο

Τουλάχιστον ένδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση, προχθές, της στέγης του παγοδρομίου του Μπαντ Ράιχενχαλ, στη Βαυαρία, ενώ άλλοι τέσσερις συνέχιζαν μέχρι αργά χθες το απόγευμα να αγνοούνται. Χθες βράδυ οι αρχές αναγκάστηκαν να διακόψουν προσωρινά τις έρευνες, καθώς υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης ενός τοίχου. Η αναζήτηση των αγνοουμένων επρόκειτο να αρχίσει εκ νέου λίγες ώρες αργότερα, με πιο ειδικό εξοπλισμό. Μεγάλο μέρος της στέγης του παγοδρομίου κατέρρευσε προχθές το απόγευμα, τη στιγμή που πάνω στον πάγο βρίσκονταν περίπου πενήντα άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά. Ο δήμαρχος του Μπαντ Ράιχενχαλ, Βόλφγκανγκ Χάιτμαϊερ, δικαιολογήθηκε χθες για την απόφασή του να μην κλείσει το παγοδρόμιο, λέγοντας πως το ύψος του στρώματος του χιονιού στη στέγη που μετρήθηκε λίγες ώρες πριν από την τραγωδία βρισκόταν κάτω από τα όρια ασφαλείας. Ωστόσο, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το χιόνι ήταν πιο βαρύ από το συνηθισμένο εξαιτίας της υγρασίας.

ΗΠΑ

Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο

Δεκατρείς ανθρακωρύχοι παγιδεύτηκαν σε ορυχείο στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ έπειτα από έκρηξη που προκάλεσε κατάρρευση. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες να τους απεγκλωβίσουν, ωστόσο οι συνθήκες δεν είναι καθόλου καλές, καθώς, έπειτα από σχετικές δοκιμές, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως ο αέρας στο σημείο που εγκλωβίστηκαν περιέχει πολύ υψηλά ποσοστά μονοξειδίου του άνθρακα. Πάντως, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο οι ανθρακωρύχοι να είναι ακόμη ζωντανοί.

ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ

Πρόσκρουση μετεωροειδούς

Μια έντονη λάμψη καταγράφηκε πρόσφατα από τη NASA στη Θάλασσα των Καταιγίδων, μια περιοχή της Σελήνης που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο σκοτάδι. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι επρόκειτο για την πρόσκρουση μετεωρίτη, που απελευθέρωσε το ισοδύναμο περίπου 70 τόνων TNT και άνοιξε έναν κρατήρα διαμέτρου τριών μέτρων και βάθους 40 εκατοστών. Το αντικείμενο που χτύπησε το φεγγάρι ήταν σχετικά μικρό και πιθανότατα αποτελούσε μέρος της «βροχής των ταυριδών», που βομβάρδισε τη γήινη ατμόσφαιρα τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, αναφέρουν οι επιστήμονες. Η NASA δείχνει τα τελευταίο διάστημα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τις βροχές μετεωροειδών στη Σελήνη, δεδομένου ότι προγραμματίζει νέα επανδρωμένη αποστολή το 2020.