Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βρετανία

Παραίτηση Κένεντι λόγω αλκοολισμού

Την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του τρίτου μεγαλύτερου της Βρετανίας, ανακοίνωσε ο Τσαρλς Κένεντι, μόλις δύο ημέρες μετά την παραδοχή ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού. Τουλάχιστον οι μισοί από τους βουλευτές του κόμματος ασκούσαν τις τελευταίες ημέρες ισχυρές πιέσεις στον Κένεντι, δείχνοντάς του έτσι την πόρτα της εξόδου, ενώ εδώ και δύο εβδομάδες στελέχη του κόμματος αμφισβητούσαν ανοιχτά την ικανότητά του να παραμείνει επικεφαλής. Ο Βρετανός πολιτικός δηλώνει τώρα πως δεν προτίθεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Ο 46χρονος Σκωτσέζος ηγούνταν των Φιλελεύθερων Δημοκρατών από το 1999.

Ιράν

Νέα πυρηνική απειλή

Στο Ιράν βρίσκονται από χθες οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, οι οποίοι σήμερα αναμένεται να αφαιρέσουν τις σφραγίδες από τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, προκειμένου η Τεχεράνη να προχωρήσει εκ νέου στον απεμπλουτισμό ουρανίου για ενεργειακούς σκοπούς. Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν χθες ότι το 90% των θεμάτων που σχετίζονται με την επανάληψη των πυρηνικών ερευνών έχει λυθεί. Αναλόγως του επιπέδου εμπλουτισμού, το ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας ή για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Το Ιράν αρνείται επανειλημμένως ότι θέλει να κατασκευάσει όπλα και υποστηρίζει πως στόχος του είναι μόνον η αυτάρκεια σε ενεργειακό επίπεδο.

Λ.Δ. Κογκό

Ανθρωπιστική κρίση

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξελίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet». Από το 1998, 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην σπαρασσόμενη από συρράξεις χώρα της Αφρικής, σε σύγκριση με τους 250.000 νεκρούς στον πόλεμο της Βοσνίας και τους τουλάχιστον 170.000 στο Νταρφούρ του Σουδάν. Στο Κογκό καταγράφεται θνησιμότητα κατά 40% υψηλότερη από κάθε άλλη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, που ήδη έχει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας λόγω του AIDS. Κάθε μήνα στη ΛΔΚ χάνουν τη ζωή τους 38.000 άνθρωποι, οι θάνατοι των οποίων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Περίπου το 50% των θανάτων οφείλεται σε ακάθαρτο πόσιμο νερό, έλλειψη ανοσοποίησης και έλλειψη κατάλληλων θεραπειών για τον πυρετό, την ελονοσία, τις εντερικές μολύνσεις και τις ασθένειες του αναπνευστικού.