Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Ασθενής σεισμός, μεγάλη κατολίσθηση

Μια σεισμική δόνηση μεγέθους μόλις 2,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε κατολισθήσεις, σε βάθος τριών χιλιομέτρων, στο ορυχείο ΤάουΤόνα, νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις εργαζόμενοι και να τραυματιστούν άλλοι δύο.

Στη βιομηχανία των ορυχείων στη Νότια Αφρική σημειώθηκαν αρκετά θανάσιμα δυστυχήματα λόγω μικρής ισχύος σεισμών το 2005, περιλαμβανομένου ενός παρόμοιου συμβάντος στο ΤαουΤόνα τον Ιούλιο που κόστισε το θάνατο σε δύο εργαζόμενους στο χρυσωρυχείο.

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

Ορκίστηκε πρόεδρος ο Ναζαρμπάγιεφ

Ένα μήνα μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ ορκίστηκε χθες πρόεδρος του Καζακστάν.

Η τελετή της ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε παρουσία ηγετών από 70 χώρες, ανάμεσά τους ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βίκτορ Γιούσενκο. Ο 65χρονος Ναζαρμπάγεφ ορκίστηκε να υπηρετεί το λαό του Καζακστάν και να σέβεται τους νόμους και το σύνταγμα. Αμέσως μετά έκανε ένα σύντομο απολογισμό των 15 χρόνων που βρίσκεται επικεφαλής της χώρας και υποσχέθηκε πως και την επόμενη επταετία θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική.

ΒΟΣΝΙΑ

Αναζητούν στοιχεία για τον Μλάντις

Άφαντος είναι ο ιατρικός φάκελος του καταζητούμενου Σερβοβόσνιου στρατηγού, Ράτκο Μλάντιτς, δήλωσε ο πρόεδρος του σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη Συνεργασία με το Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Ρασίμ Λιάγιτς. Όπως διευκρίνισε, ο Στρατός της Σερβίας - Μαυροβουνίου δεν έχει στην κατοχή του τον ιατρικό φάκελο του Μλάντιτς και γι' αυτό έχει ζητηθεί από όλα τα ιατρικά ιδρύματα, όπου εικάζεται ότι έχει νοσηλευτεί ο πρώην αρχηγός του σερβοβοσνιακού στρατού, να αναζητήσουν τυχόν στοιχεία γι' αυτόν.

Όπως είπε, το Βελιγράδι προτίθεται να ζητήσει από τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας τα έγγραφα που αφορούν την αποστράτευση του Μλάντιτς και τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται, επίσης, σε αυτά που έχουν στην κατοχή τους οι σερβικές αρχές.

Στο μεταξύ, η δικαιοσύνη της Αργεντινής αποφάσισε να επιτρέψει τη μεταφορά του Σερβοβόσνιου πρώην παραστρατιωτικού Μίλαν Λούκιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όπου θα πρέπει να απολογηθεί για τα εγκλήματα πολέμου, για τα οποία κατηγορείται.