Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ

Με Σαρόν ή χωρίς Σαρόν, με Χαμάς ή χωρίς Χαμάς, ορισμένα πράγματα στη Μέση Ανατολή παραμένουν τα ίδια εδώ και δεκαετίες. Παλαιστίνια μάνα, κρατώντας το μωρό της στην αγκαλιά, διαμαρτύρεται στους Ισραηλινούς στρατιώτες, έξω από την Καλκιλία της Δυτικής Όχθης, για τη σύλληψη του γιου της, ο οποίος συμμετείχε σε επεισόδια.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δεκαεπτά χρόνια πέρασαν από το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν, εκεί όπου οι Σοβιετικοί γνώρισαν το δικό τους Βιετνάμ, αντίπαλοι με ισλαμιστές μουτζαχεντίν, που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις του πολέμου χαράχτηκαν βαθύτατα όχι μόνο στο ίδιο το Αφγανιστάν, όπου οι μάχες ποτέ δεν σταμάτησαν, αλλά και στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση. Οι Ουκρανοί τίμησαν την περασμένη εβδομάδα τους δικούς τους νεκρούς.

ΚΙΝΑ

Σε κάθε χώρα, σε κάθε πολιτισμό οι γάμοι είναι αφορμή για πανηγύρι. Έτσι και στην απομονωμένη Νοτιοδυτική Κίνα, όπου κατοικεί η φυλή των Μαύρων Μιάο, γνωστών επίσης και ως Χμονγκ. Άριστοι τεχνίτες είναι διάσημοι για τα υφάσματα και τα ασημικά τους, τα οποία δεν χάνουν ευκαιρία να επιδεικνύουν.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Όταν η λατρεία του ηγέτη έχει διαστάσεις θρησκευτικού παροξυσμού, όπως στη Βόρεια Κορέα, τα 64α γενέθλια του Κιμ Γιονγκ Ιλ σαφώς και είναι εθνική υπόθεση. Η συμμετοχή στα "πάρτι" είναι υποχρεωτική, όπως και η επίδειξη χαράς για το ευτυχές γεγονός. Την τιμητική τους έχουν οι κιμγιονγκίλιες, τα λουλούδια που ονομάστηκαν έτσι προς τιμήν του "μεγάλου Ηγέτη".

ΗΠΑ

Κάτι το ωραίον… Το στιλ του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους είναι κυριολεκτικά αμίμητο. Στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε στο Λευκό Οίκο για την ημέρα των ερωτευμένων εμφανίστηκε με άψογο σμόκιν στο πλευρό της πρώτης κυρίας και των δύο θυγατέρων του. Την παράσταση όμως έκλεψαν οι καουμπόικες μπότες του, "σημαδεμένες" με τη σημαία του Τέξας και τα αρχικά του.