Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΓΑΛΛΙΑ - Ε.Ε.

Ο Νικολά Σαρκοζί δε θέλει Τουρκία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μη δεχθεί οποιοδήποτε νέο μέλος, έως ότου μεταρρυθμίσει τους θεσμούς του. Σε μια προφανή αναφορά στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας, στην οποία είναι αντίθετος ο Σαρκοζί, ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία στις εκλογές του 2007, ζήτησε επίσης από την Ε.Ε. να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία μιας "στρατηγικής σύμπραξης" με τα γειτονικά κράτη που δεν καταφέρνουν να ενταχθούν στην Ένωση.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί τίποτα διαφορετικό από το καθεστώς πλήρους ένταξης.

Σύμφωνα με τον Σαρκοζί, έξι μεγαλύτερες χώρες - μέλη της Ε.Ε. (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, και Πολωνία) θα πρέπει να διαδραματίσουν ένα "πραγματικό ρόλο κινητήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

ΣΥΡΙΑ

"Οχι" του Άσαντ σε ερευνητές του ΟΗΕ

Τα μέλη της επιτροπής του ΟΗΕ, που ερευνούν την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, δεν μπορούν να συναντηθούν με το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης Μάχντι Νταχλάλα, τονίζοντας ότι "το θέμα συνδέεται με την κυριαρχία της Συρίας". Η Συρία αρνείται κατηγορηματικά ότι έπαιξε οποιοδήποτε ρόλο στη δολοφονία του Χαρίρι. Ωστόσο, ο πρώην αντιπρόεδρος της Συρίας, Αμπντέλ-Χαλίμ Χαντάμ, έχει κατηγορήσει τον Άσαντ ότι διέταξε τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου.

ΙΡΑΚ

"Στα τελευταία του ο Ταρέκ Αζίζ"

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης επί καθεστώτος Σαντάμ, Ταρέκ Αζίζ, που κρατείται από τον αμερικανικό στρατό, χαροπαλεύει και δεν του απομένει παρά ένας μήνας ζωής, εξαιτίας εγκεφαλικού που έχει υποστεί και σοβαρών καρδιακών προβλημάτων, δήλωσε ο συνήγορός του Μπαντί Αρίφ Εζάτ στην αραβική εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ". "Ο Ταρέκ Αζίζ παραμένει φυλακισμένος σε ένα χώρο με διαστάσεις δύο επί ένα", είπε χαρακτηριστικά ο Εζάτ.