Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΙΡΑΝ

Απειλεί με εμπλουτισμό αν παραπεμφθεί

Το Ιράν θα επαναλάβει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε βιομηχανική κλίμακα στην περίπτωση που παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα θέσει τέλος στις αιφνίδιες επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων που δέχεται από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ), ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν Χοσεΐν Εντεζαμί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πιθανότατα θα αποτελέσει κίνδυνο για τη διεθνή ενεργειακή ασφάλεια και πρέπει να σταματήσει, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι θα ζητήσει από "τους Ιρανούς φίλους" να περιορίσουν την ένταση που έχει προκληθεί από το πυρηνικό τους πρόγραμμα.

ΙΡΑΚ

Κούρδος δικαστής για τη δίκη Σαντάμ

Ορίστηκε χθες νέος πρόεδρος του δικαστηρίου που δικάζει τον πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, ο Κούρδος Ραούφ Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος διαδέχτηκε τον επίσης Κούρδο Ριζγκάρ Αμίν, που παραιτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου, κάνοντας λόγο για παρέμβαση της ιρακινής κυβέρνησης στο έργο του. Αρχικά για την προεδρία του δικαστηρίου είχε υποδειχθεί ο αναπληρωτής του Αμίν, Σαέντ αλ Χαμάς. Η απόφαση όμως ανατράπηκε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις εναντίον του Χαμάς από Ιρακινούς αξιωματούχους που τον κατηγορούν για σχέσεις με το κόμμα Μπάαθ.

ΒΟΛΙΒΙΑ - ΜΟΡΑΛΕΣ

"Αλλάζουμε την ιστορία μας"

Σε μια παραδοσιακή ινδιάνικη τελετή ο Έβο Μοράλες ορκίστηκε ο πρώτος αυτόχθων πρόεδρος της Βολιβίας. "Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε την ιστορία μας", είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος των χιλιάδων συμπατριωτών του και πολλών ξένων αξιωματούχων και επανέλαβε τη δέσμευσή του να δώσει μάχη για τους φυσικούς πόρους της Βολιβίας. Στόχος του να εθνικοποιήσει τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και να νομιμοποιήσει την καλλιέργεια της κόκας, αν και έχει ξεκαθαρίσει ότι τάσσεται κατά του εμπορίου κοκαΐνης. Ο Μοράλες, ο οποίος μίλησε χωρίς γραβάτα και την τήβεννο του προέδρου πάνω από ένα μαύρο δερμάτινο, τόνιζε πως η κυβέρνησή του "θα θέσει τέλος στο αποικιοκρατικό κράτος και στα νεοφιλελεύθερα πρότυπα".