Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Σύντομη είδηση

( ισραήλ :: 19/2/2006 22:28:09) 

Ισραήλ

Κυρώσεις κατά της Χαμάς

Οικονομικές κυρώσεις κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, που θα κυριαρχείται πλέον από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς, ενέκρινε η ισραηλινή κυβέρνηση του Εχούντ Όλμερτ. Ο τελευταίος δήλωσε πως η Παλαιστινιακή Αρχή μετατρέπεται σε "τρομοκρατική οργάνωση" τώρα που η Χαμάς επικράτησε στις εκλογές κι έχει τον έλεγχο στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο.

Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι το πάγωμα της μηνιαίας μεταφοράς περίπου 50 εκατ. δολ. από έσοδα που προέρχονται από δασμούς, που εισπράττει το Ισραήλ στα σύνορα και από το φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) που εισπράττει από προϊόντα που προορίζονται για τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 30% του προϋπολογισμού της Παλαιστινιακής Αρχής και επιτρέπει την πληρωμή των 140 χιλιάδων υπαλλήλων.

Παλαιστίνη

Νέος πρωθυπουργός ο Ισμαήλ Χανίγιε

Στην άλλη πλευρά, η Χαμάς επέλεξε τον Ισμαήλ Χανίγιε ως πρωθυπουργό της μελλοντικής παλαιστινιακής κυβέρνησης. "Το κίνημα της Χαμάς θα ενημερώσει τον πρόεδρο Αμπάς για την επιλογή αυτή και θα του ζητήσει να διορίσει τη νέα κυβέρνηση. Οι ηγέτες της Χαμάς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό συμφώνησαν για το διορισμό του Ισμαήλ Χανίγιε ως επικεφαλής της κυβέρνησης", δήλωσε ο βουλευτής της οργάνωσης Σαλάχ αλ-Μπαρνταουίλ. Παράλληλα, ένα άλλο στέλεχος της Χαμάς, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Όχθης, Αζίζ Ντουέικ, εξελέγη πρόεδρος του νέου παλαιστινιακού κοινοβουλίου. Ο δε Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έκανε έκκληση το Σάββατο για το σεβασμό των συμφωνιών που έχουν ήδη συναφθεί μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων κατά την ορκωμοσία του νέου κοινοβουλίου.

Μόσχα και Άγκυρα

Η τουρκική κυβέρνηση υπεραμύνθηκε σήμερα των επαφών που είχε στην Άγκυρα με αντιπροσωπεία της Χαμάς, εξηγώντας ότι στόχος της είναι να πεισθεί η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση να αποκηρύξει τον ένοπλο αγώνα. Από κοντά και η Ρωσία, που διά του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτίμησε ότι θα είναι αντιπαραγωγικό να απομονωθεί η Χαμάς και ότι θα πρέπει να υπάρξει διάκριση μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών σκελών του ισλαμιστικού αυτού παλαιστινιακού κινήματος.