Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Παλαιστινιακή κυβέρνηση

Στα χέρια του Αμπάς η σύνθεσή της

Τη σύνθεση της κυβέρνησής του παρέδωσε χθες στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ο εντολοδόχος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός και σημαίνων στέλεχος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετάσχουν κατά κύριο λόγο μετριοπαθή στελέχη της Χαμάς, αν και νωρίτερα είχε γίνει προσπάθεια να συμμετάσχουν και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις ή κόμματα, χωρίς, όμως, επιτυχία. Η αποτυχία αυτή της Χαμάς αποτιμάται ως μια πρώτη νίκη των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Ισραήλ στην προσπάθειά τους να περιθωριοποιήσουν τη Χαμάς και να την αναγκάσουν να κινηθεί σε περισσότερο μετριοπαθείς θέσεις. Πηγές προσκείμενες στον Αμπάς δήλωναν χθες πως δεν είχε πρόθεση να φέρει αντιρρήσεις για κανέναν υποψήφιο υπουργό ή να μπλοκάρει την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Βρετανία

Κατρακυλά η δημοτικότητα Μπλερ

Σε χαμηλότατο επίπεδο βρίσκεται η δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με έρευνα της YouGov για τους "Times της Κυριακής", κυρίως εξαιτίας των πρόσφατων αποκαλύψεων για χρηματοδότηση του Εργατικού Κόμματός του από μυστικά δάνεια και δωρεές. Έτσι, τις ενέργειες του πρωθυπουργού εγκρίνει μόλις των 36% των Βρετανών, ενώ το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν έχρισε κάποιον λόρδο με αντάλλαγμα χρήματα. Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, πάντως, οι Εργατικοί παραμένουν σταθεροί στο 35%, τρεις μονάδες πίσω από τους Συντηρητικούς. Στην τρίτη θέση με 19% βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Την περασμένη Παρασκευή η ηγεσία των Εργατικών παραδέχθηκε προεκλογικά δάνεια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Μπλερ έκανε λόγο για "φίλους δωρητές", τα στοιχεία των οποίων, ωστόσο, δεν έχουν ανακοινωθεί.

Αίγυπτος

Τρεις νεκροί από τη γρίπη των πτηνών

Ένας Αιγύπτιος, που νοσηλεύεται από την Πέμπτη, έχει προσβληθεί από το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 της νόσου των πτηνών, όπως ανακοίνωσε χθες το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, δύο μόλις ημέρες μετά το θάνατο μιας γυναίκας λόγω της μόλυνσής της από το εξαιρετικά παθογόνο αυτό στέλεχος της νόσου και μία ημέρα μετά το θάνατο σε νοσοκομείο του Καΐρου ενός 30χρονου από την ίδια ασθένεια. Η Αίγυπτος έγινε έτσι, μετά την Τουρκία και το Ιράκ, η τρίτη χώρα, εκτός της Νοτιοανατολικής Ασίας, που καταγράφει ανθρώπινους θανάτους από τη γρίπη των πτηνών.