Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Σύντομη είδηση

( "τέλος αντοχής, τέλος ανοχής" :: 12/3/2006 21:05:52) 

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις τους στην προετοιμασία της απεργίας, που θα είναι η πρώτη γενική απεργιακή κινητοποίηση για το 2006. Στόχος είναι η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων να αναγκάσει την κυβέρνηση να παρέμβει στο μέτωπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σε άλλα οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους.

Με αυτό το σύνθημα τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους και ελπίζουν στη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης

"Τέλος αντοχής, τέλος ανοχής"

Με το σύνθημα "τέλος αντοχής, τέλος ανοχής" τα εργατικά συνδικάτα της χώρας καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη γενική απεργία της Τετάρτης και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν ρίξει όλες τις δυνάμεις τους στην προετοιμασία της απεργίας, που θα είναι η πρώτη γενική απεργιακή κινητοποίηση για το 2006, ελπίζοντας ότι η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων θα αναγκάσει την κυβέρνηση να παρέμβει στο μέτωπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που σήμερα βρίσκονται σε ένα προβληματικό σημείο, καθώς η εργοδοτική πλευρά δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των συνδικάτων.

Καίριος ο ρόλος των τραπεζών

Κομβικό ρόλο κατέχει το θέμα των τραπεζών, καθώς οι τραπεζίτες εμμένουν στο να μη συζητήσουν με την ΟΤΟΕ την κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων και στην ουσία επιδιώκουν να την αντικαταστήσουν από επιχειρησιακές συμβάσεις, καταργώντας έτσι κεκτημένα δικαιώματα πολλών ετών. Η κυβέρνηση, πέρα από τις εκκλήσεις για δίκαιη συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων, επιμένει να κρατά ουδέτερη στάση και να μην προχωρά σε καμία πρωτοβουλία είτε στο χώρο των τραπεζών, όπου στο έλεγχό της βρίσκονται τρεις από τις έξι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, είτε στη διαπραγμάτευση για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, όπου η διαβούλευση έχει βαλτώσει μετά την πρόταση του ΣΕΒ για αυξήσεις στους μισθούς που δεν φτάνουν ούτε το 3%. Στη Θεσσαλονίκη την ημέρα της απεργίας θα πραγματοποιηθούν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις, στις 11 το πρωί μπροστά από το κτίριο του ΕΚΘ από το Εργατικό Κέντρο και την ΕΔΟΘ και μία ώρα νωρίτερα στο άγαλμα του Βενιζέλου από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Η κοινή γνώμη για το ασφαλιστικό

Την αντίθεσή της στην αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εκφράζει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, που δημοσίευσε η εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής". Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 71,7% του δείγματος των ερωτηθέντων δεν δείχνει να εμπιστεύεται τη σημερινή κυβέρνηση για το χειρισμό της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Περίπου 8 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι σήμερα βιώσιμο, όμως μόνο το 47,8% του δείγματος εκτιμά ότι θα πρέπει άμεσα να ανοίξει η ατζέντα της μεταρρύθμισης. Ακόμα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (το 53,7%) πιστεύει ότι οι όποιες αλλαγές συμβούν στο ασφαλιστικό πρέπει να αφορούν μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Σ. Τσιτουρίδης: "Δεν θα αιφνιδιάσουμε"

Από το Κιλκίς ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης τόνισε χθες ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά αποτελεσματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Μιλώντας σε εκδήλωση για τα δύο χρόνια της νέας διακυβέρνησης, ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Απασχόλησης είναι το νοικοκύρεμα των ασφαλιστικών ταμείων μέσα από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Ο υπουργός Απασχόλησης διαβεβαίωσε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κανενός τύπου αιφνιδιασμό, ούτε να υπαγορεύσει λύσεις για τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος. "Οι λύσεις θα αναζητηθούν και θα υλοποιηθούν από τις επόμενες κυβερνήσεις μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτουρίδης.