Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Σύντομη είδηση

( 5,7 ρίχτερ ταρακούνησαν τη ζάκυνθο ) 

5,7 Ρίχτερ ταρακούνησαν τη Ζάκυνθο

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναστάτωσε χθες το μεσημέρι τη Ζάκυνθο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου, 245 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Η δόνηση, που κατεγράφη από τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κεφαλλονιά, τη Δυτική Πελοπόννησο και την Αχαΐα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Ωστόσο ο σεισμός δεν ανησύχησε τους σεισμολόγους. "Πρόκειται για μια σεισμική δόνηση που προέρχεται από την ίδια επικεντρική περιοχή, από την οποία προήλθε και ο μεγάλος σεισμός στη Ζάκυνθο, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 18 Νοεμβρίου του 1997. Πρόκειται για μετασεισμική δραστηριότητα, φαινόμενο που παρατηρείται συχνά ύστερα από ένα μεγάλο σεισμό. Το γεγονός δεν πρέπει να ανησυχεί τους κατοίκους της περιοχής", δήλωσε στη "Μακεδονία" ο σεισμολόγος Γιώργος Καρακαΐσης.

4,2 Ρίχτερ στην Καλαμάτα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9.24 χθες το πρωί στην Καλαμάτα, αναστατώνοντας τους κατοίκους.

Το επίκεντρο της δόνησης, που καταγράφηκε από τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 40 χιλιόμετρα νότια της Καλαμάτας.