Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σαμποτάζ στο Ιράκ

Απώλειες 6,25 δισ. δολ. Η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράκ υπέστη απώλειες 6,25 δισ. δολ. μέσα στο 2005, ένεκα δολιοφθορών στις υποδομές της από τους στασιαστές, σύμφωνα με το υπουργείο Πετρελαίου. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι, μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν τον Απρίλιο του 2003, οι σχετικές απώλειες ανέρχονται σε πάνω από 20 δισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ για να διασκεδαστούν οι τελευταίες αποκαλύψεις για κακομεταχείριση και βασανισμό Ιρακινών κρατουμένων, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την αποφυλάκιση 430 κρατουμένων από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Δύο πολίτες της ΠΓΔΜ, εργαζόμενοι για λογαριασμό γερμανικής επιχείρησης, απήχθηκαν σε περιοχή της Βασόρας του Νοτίου Ιράκ και οι απαγωγείς τους ζητούν λύτρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών στα Σκόπια.

Σερβία

Επανεκλογή Τάντιτς στο κόμμα του

Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς επανεξελέγη πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματός του, στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Βελιγράδι. Ο Τάντιτς έλαβε την ψήφο 1.880 συνέδρων από τους 1.931 που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου. Στην ομιλία του ο Τάντιτς έθεσε τους βασικούς στόχους του κόμματός του στο μέλλον, που είναι η εδραίωση της δημοκρατίας, η καταπολέμηση φαινομένων εθνικισμού και διακρίσεων και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας. Ο Μπόρις Τάντιτς κάλεσε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από αυτούς τους στόχους και να μοιραστούν την ευθύνη για την τύχη της χώρας.

Διάσκεψη εκκλησιών

Κατά Μπους για Ιράκ, φτώχεια

Η αμερικανική Διάσκεψη για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών καταδίκασε χθες τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ, διότι "σκορπίζει τρόμο" στους ανυπεράσπιστους Ιρακινούς κι επέκρινε την πολιτική των ΗΠΑ για το περιβάλλον και τη φτώχεια. Στο κείμενό της η αμερικανική Διάσκεψη κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους πως "σκορπίζει τρόμο στους αληθινά ευάλωτους γείτονές μας στον πλανήτη". "Θλιβόμαστε με περισσό πόνο για τον πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος ξεκίνησε μέσα στην απάτη και με την παραβίαση των παγκόσμιων κανονισμών για τη δικαιοσύνη και τ' ανθρώπινα δικαιώματα", τονίζει σε μία μεστή συναισθηματικά επιστολή της, την οποία απέστειλε στη Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στο Πόρτο Αλέγκρε στη Βραζιλία.