Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Σύντομη είδηση

( οι "ζημιάρηδες" της μικρής οθόνης :: 6/1/2006 0:08:41) 

Περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια ευρώ κλήθηκαν να "πληρώσουν" στο ΕΣΡ τα κανάλια

Οι "ζημιάρηδες" της μικρής οθόνης

Κάποιοι το 2005 έκλεψαν την παράσταση όχι με την καλή έννοια, ενώ άλλοι -για να δανειστούμε τον τρόπο της Έλενας Ακρίτα στον "Πιο αδύναμο κρίκο"- απασχόλησαν περισσότερο απ' ό,τι έπρεπε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ο λόγος για τις εκπομπές και τους παρουσιαστές γνωστών τηλεοπτικών προγραμμάτων που τη χρονιά που μας πέρασε ουκ ολίγες φορές βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Πιο συγκεκριμένα πρωταθλητής στα τηλεοπτικά παραπτώματα το 2005 αναδείχθηκε το Εxtra 3, που κλήθηκε να πληρώσει πολύ ακριβά πολλά από τα "Εκ-κεντρικά δελτία" του Σπύρου Καρατζαφέρη (με την κατηγορία της αθέμιτης καταγραφής ιδιωτικών συνομιλιών ιερέων), τη μεταμεσονύχτια εκπομπή "Παιδιά της νύχτας", που παρουσιάζει ο Κώστας Μυλωνάς, τα σχόλια του Στέφανου Χίου και τα μαγκαζίνο-ριάλιτι του Φίλιππου Καμπούρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενημερωτική εκπομπή του Σπύρου Καρατζαφέρη κατέκτησε και τις πρώτες δύο θέσεις στο σύνολο όλων των εκπομπών όλων των καναλιών για το 2005, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του καναλιού να τιμωρηθούν από το ΕΣΡ με την επιβολή προστίμου ύψους 450.000 ευρώ. Συνολικά οι ιθύνοντες του καναλιού κλήθηκαν να πληρώσουν το ποσό του 1.070.000 ευρώ, κατακτώντας την πρώτη θέση και μάλιστα με διαφορά από τους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς που έβαλε "στο μάτι" το ΕΣΡ το 2005.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είχε στο πλευρό του και το "Κους-κους" λόγω όσων κάθε μεσημέρι εξομολογούνται οι τηλεθεατές για την ερωτική τους ζωή. Με το αιτιολογικό της "υποβάθμισης προγράμματος" τα τηλεφωνήματα που σχολιάζουν καθημερινώς η Κατερίνα Καραβάτου, ο Νίκος Μουτσινάς, η Κλεοπάτρα Πατλάκη και ο Δημήτρης Παπανώτας "κόστισαν" στο κανάλι έως και 270.000 ευρώ. Μάλιστα για το θέμα "Έρωτες στην αμμουδιά" το κανάλι χρεώθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ, ποσό που φέρνει την εκπομπή στην τρίτη θέση των υψηλότερων προστίμων ανά εκπομπή.

Τις συνεδριάσεις του ΕΣΡ με σκοπό την επιβολή προστίμων απασχόλησαν και τα κεντρικά δελτία ειδήσεων ALTER και ΑΝΤ1. Λόγω της προσβολής της προσωπικότητας του πρώην προέδρου του Συνασπισμού τα δύο κανάλια κλήθηκαν να καταβάλουν τα ποσά των 80.000 και 100.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ και οι ειδήσεις του ALPHA τιμωρήθηκαν με 70.000 ευρώ πρόστιμο για το ρεπορτάζ του Κώστα Βαξεβάνη που οδήγησε στην απομάκρυνση του υποδιοικητή του ΙΚΑ.

Στο στόχαστρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης βρέθηκε και η Τατιάνα Στεφανίδου, όπως και η Αννίτα Πάνια. Για δύο ρεπορτάζ της μεσημεριανής εκπομπής "Αποκάλυψη τώρα" (το ένα εξ αυτών αφορούσε τον πατέρα της Σεμίνας Διγενή) το ΕΣΡ κάλεσε τον ΑΝΤ1 να πληρώσει το ποσό των 65.000 ευρώ, ενώ και οι "Αϋπνίες" του ALTER τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Τέλος και η χρήση της κρυφής κάμερας απασχόλησε τις συνεδριάσεις του ΕΣΡ. Σύμφωνα με απόφαση του εν λόγω οργάνου πρόστιμο ύψους 90.000 ευρώ επεβλήθη στη "Ζούγκλα" του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. "Φθηνά" αντίθετα τη γλίτωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, που χρεώθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ.