Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Θερίζουν το κρύο και οι… Ταλιμπάν

Τουλάχιστον 30 παιδιά πέθαναν από το κρύο τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή Γκουλτάρι, στο βόρειο Πακιστάν, που απομονώθηκε εξαιτίας των κατολισθήσεων και των χιονοπτώσεων. Κύριες αιτίες των θανάτων ήταν η πνευμονία και οι αναπνευστικές λοιμώξεις. Οι ασθένειες που σχετίζονται με το κρύο είναι συνηθισμένο φαινόμενο μεταξύ των παιδιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά αυτή τη φορά δεν στάθηκε δυνατή η αποστολή φαρμάκων στις ορεινές περιοχές εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης, από την οποία αποκλείστηκαν σχεδόν όλοι οι δρόμοι, ούτε καν με ελικόπτερα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Άγνωστοι μασκοφόροι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν επτά «παράνομους» στην κεντρική αγορά της πόλης Ουάνα της επαρχίας του Νότιου Ουαζιριστάν του Πακιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των νεκρών βρίσκεται ο Μούσα Χαν, διαβόητος παράνομος, ο αδελφός και ο πατέρας του. Δράστες της μαζικής δολοφονίας φέρονται να είναι άνδρες των Ταλιμπάν.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Δέκα νεκροί από επίθεση καμικάζι

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν όταν καμικάζι οδήγησε παγιδευμένο αυτοκίνητο μέσα σε πλήθος Αφγανών αστυνομικών και το ανατίναξε. Από την έκρηξη στο Τιρίν Κοτ, πρωτεύουσα της επαρχίας Ουρουσγκάν, τραυματίστηκαν άλλα πενήντα άτομα. Χθεσινό δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ανέφερε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να δημιουργήσει φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Πολ-ε-Τσαρκί του Αφγανιστάν, όπου θα κρατούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένων αρκετών που θα μεταφερθούν από τη ναυτική βάση του Γκουαντανάμο. Όπως αναφέρεται, η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε φυλακή της σοβιετικής εποχής κοντά στην Καμπούλ, όπου θα μεταφέρει τους κρατούμενους.

ΚΙΝΑ

Χιλιάδες πρόσφυγες λόγω χιονοπτώσεων

Σφοδρές χιονοπτώσεις σαρώνουν τη δυτική Κίνα και οι αρχές υποχρεώθηκαν απομακρύνουν από τις εστίες τους 97.000 άτομα στην επαρχία Ξινγιάνγκ, καθώς υπήρχε άμεσος κίνδυνος να καταρρεύσουν τα σπίτια τους. Μεγάλες εκτάσεις της επαρχίας έχουν καλυφθεί από πυκνό στρώμα χιονιού, πάχους 60 εκατοστών. Σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση, εξάλλου, περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2005 στην Κίνα από φυσικές καταστροφές, οι οποίος προκάλεσαν άμεσες οικονομικές ζημιές 25,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,3% του ΑΕΠ της χώρας.