Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΤΑ

Ξαναχτύπησε ενόψει… εκεχειρίας

Βόμβα που έφερε "την υπογραφή της ΕΤΑ" εξερράγη μπροστά στο κτίριο της εταιρείας ΒΤΡ, στη βιομηχανική ζώνη της Τράπαγα, στη Χώρα των Βάσκων, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Νωρίτερα, άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στη βασκική εφημερίδα "Γκάρα" και είχε προειδοποιήσει για τη βομβιστική επίθεση. Η νέα επίθεση εκδηλώθηκε μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν χθες στην Ισπανία ότι η βασκική αυτονομιστική οργάνωση πρόκειται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός, ανοίγοντας το δρόμο για την προώθηση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας. Πριν από δύο ημέρες είχε εκραγεί βόμβα έξω από νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην περιοχή Ναβάρε, στη Βόρεια Ισπανία, από την οποία προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές. Την ευθύνη είχε αναλάβει η ΕΤΑ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Οι νέες διαδηλώσεις τρόμαξαν τη Δανία

Η Δανία έκλεισε χθες προσωρινώς την πρεσβεία της στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, αλλά δεν υπάρχει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Δανός πρεσβευτής στο Πακιστάν Μπεντ Βιγκότσκι, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη χώρα για τη δημοσίευση στην Ευρώπη σκίτσων του Μωάμεθ. Υπενθυμίζεται ότι πέντε άτομα σκοτώθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη στο Πακιστάν στα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις. Χθες η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, για να διαλύσει πλήθος 2.000 διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει αυτοκινητόδρομο στην περιφέρεια του Καράτσι, στο Νότιο Πακιστάν. Περίπου 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν, επειδή έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και πετούσαν πέτρες εναντίον οχημάτων.

ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Διεθνείς πιέσεις κατά της Τεχεράνης

Τη συγκρότηση μιας διεθνούς συμμαχίας με στόχο τον εφοδιασμό τρίτων χωρών με πυρηνικά καύσιμα προτείνουν οι ΗΠΑ, για να αποτραπεί τόσο ο κίνδυνος εμφάνισης "νέων Ιράν" όσο και η μετατροπή της πυρηνικής τεχνολογίας σε στρατιωτική για την κατασκευή ατομικής βόμβας, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρόμπερτ Τζότζεφ, αρμόδιος για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη διεθνή ασφάλεια. Το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος συζήτησαν χθες στο Βερολίνο ο Τόνι Μπλερ και η Άγκελα Μέρκελ, ενώ η Ινδία εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης λόγω του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.