Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Σύντομη είδηση

( πρόταση της νομαρχίας ξάνθης για παγκόσμιο κέντρο καπνού ) 

Πρόταση της νομαρχίας Ξάνθης για παγκόσμιο κέντρο καπνού

Στο σχέδιο παρεμβάσεων, στο πλαίσιο του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, της νομαρχίας Ξάνθης, συγκαταλέγεται και η πρόταση για δημιουργία παγκόσμιου κέντρου καπνού. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2 δισ. δρχ. και έχει στόχο να λειτουργήσει ως ερευνητικό, συντονιστικό, ιστορικό και εκπαιδευτικό κέντρο.

Το έργο θεωρείται ότι έχει τεράστια σημασία για την περιοχή, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο, καθώς ο καπνός ανατολικού τύπου δέχεται "επιθέσεις" από τις καπνικές εταιρίες, οι οποίες προτίθενται να προχωρήσουν σε προσμίξεις που "προσβάλλουν" την ποιότητα του συγκεκριμένου τύπου, που καλλιεργείται στη Θράκη και σαφώς υποβιβάζουν το προϊόν.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι σε περίπτωση που σταματήσει η καλλιέργεια και η μεταποίηση του προϊόντος στην Ξάνθη η ανεργία στο νομό θα εκτιναχθεί στα ύψη. Για το λόγο αυτό γίνονται προσπάθειες από τη νομαρχία Ξάνθης ώστε να βρεθούν τρόποι στήριξης και προώθησης των ανατολικού τύπου καπνών που παράγονται στη Θράκη.

Κάτι ανάλογο με το ινστιτούτο καπνού, που προτείνεται να γίνει στην Ξάνθη, ήδη υπάρχει στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όπου λειτουργεί σχολή στην οποία φοιτούν όλοι όσοι ασχολούνται με τα καπνά.

Πρόθεση της νομαρχίας Ξάνθης είναι το ινστιτούτο να μη λειτουργήσει στα στενά όρια της Ξάνθης αλλά να συμμετέχουν όλοι όσοι εμπλέκονται με τον καπνό όπως ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού, οι μεγάλες πολυεθνικές, οι καπνεμπορικές εταιρίες κτλ.