Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΟΣ ΗΠΑ

Ζητά χάρη για θανατοποινίτη

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις ζήτησε χθες από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ να χαρίσει τη ζωή σε έναν καταδικασμένο σε θάνατο, ο οποίος είναι άρρωστος και ηλικίας 75 ετών. Τυφλός, καρδιακός και σε αναπηρική καρέκλα, ο Κλάρενς Ρέι Άλεν πρόκειται να εκτελεστεί, επειδή οργάνωσε το φόνο τριών ανθρώπων μέσα στη φυλακή. Είναι ο γηραιότερος και με τις περισσότερες αναπηρίες κατάδικος που θα εκτελεστεί από το 1978, οπότε η Καλιφόρνια επανέφερε τη θανατική ποινή. «Σίγουρα δεν είναι ένας αθώος, αλλά εκτελώντας τον στην ηλικία του και δεκαετίες μετά τα γεγονότα, οι αρχές πλησιάζουν να κερδίσουν το βραβείο ωμότητας και εκδικητικότητας», τονίζεται στο κείμενο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Συμβούλιο της Ευρώπης.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Τους δεκατέσσερις έφτασαν χθες οι νεκροί από την κατάρρευση της στέγης του παγοδρομίου στην πόλη Μπαντ Ράιχενχαλ των βαυαρικών Άλπεων, καθώς τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν άλλες τρεις σορούς από τα ερείπια. Μία ακόμη γυναίκα συνέχιζε μέχρι αργά χθες το απόγευμα να αγνοείται, ενώ αξιωματούχοι εξέφραζαν φόβους πως είναι ελάχιστες οι ελπίδες να ανασυρθεί ζωντανή, καθώς δεν υπήρχαν σημεία ζωής στα συντρίμμια. Η συνεχής χιονόπτωση και το βάρος των χαλασμάτων έκανε το έργο των σωστικών συνεργείων ολοένα και πιο δύσκολο, ενώ οι αρμόδιες αρχές διέκοπταν συνεχώς τις έρευνες, για να διαπιστωθεί πως είναι ασφαλές να συνεχιστούν. Από τους δεκατέσσερις νεκρούς, η πλειοψηφία ήταν παιδιά και έφηβοι.

ΗΠΑ

Σοκ από το θάνατο των ανθρακωρύχων

Η χαρά έδωσε τη θέση της στην οδύνη και την οργή στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όταν οι αρχές ανακοίνωσαν κατά λάθος στις οικογένειες των ανθρακωρύχων που προ τριών ημερών εγκλωβίστηκαν σε στοά ορυχείου ότι οι δώδεκα από τους δεκατρείς βρέθηκαν ζωντανοί, μόνο για να το πάρουν πίσω τρεις ώρες αργότερα, ανακοινώνοντας πως τελικά μόνον ένας είχε διασωθεί. Μόνον ένας 26χρονος ανασύρθηκε ζωντανός και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση από τους δεκατρείς που παρέμειναν εγκλωβισμένοι για δύο ημέρες, έπειτα από έκρηξη που προκάλεσε κατάρρευση των τοιχωμάτων και διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα και άλλων δηλητηριωδών αερίων.