Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΙΣΠΑΝΙΑ

Κύμα συλλήψεων ισλαμιστών

Η ισπανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 20 ατόμων τα οποία υπάρχει υπόνοια ότι στρατολογούσαν ισλαμιστές, για να πολεμήσουν στο Ιράκ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο. Οι συλλήψεις έγιναν στη Μαδρίτη, την Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων. Όπως διευκρίνισε ο Ισπανός υπουργός, οι 20 ύποπτοι (15 Μαροκινοί, τρεις Ισπανοί, ένας Τούρκος και ένας Αλγερινός) πιστεύεται ότι ανήκουν σε δύο ισλαμιστικούς πυρήνες που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα. Είπε ακόμη ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως ένας από τους πυρήνες αυτούς είχε αποστείλει στο Ιράκ έναν Αλγερινό, ο οποίος στις 12 Νοεμβρίου 2003 πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας σε ιταλική βάση της Νασιρίγια. Η επίθεση εκείνη είχε στοιχίσει τη ζωή 28 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 19 Ιταλών στρατιωτικών. Ανάλογη επιχείρηση κατά ισλαμιστών, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 15 υπόπτων, είχε πραγματοποιηθεί στην Ισπανία και στις 19 Δεκεμβρίου.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Φονική κακοκαιρία για τους άστεγους

Οι νεκροί από το κύμα ψύχους που πλήττει την Πολωνία τις τελευταίες εβδομάδες έφτασαν τους 103 σύμφωνα με ένα νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε χθες η πολωνική αστυνομία. Τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία έχει πέσει σε πολλές περιοχές στους 15 βαθμούς κάτω από το μηδέν, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται κυρίως οι άστεγοι και όσοι δεν έχουν τα μέσα για θέρμανση. Από τους 103 νεκρούς οι 45 ήταν άστεγοι, ενώ οι περισσότεροι πέθαναν, αφού προηγουμένως είχαν κάνει χρήση αλκοόλ και αποκοιμήθηκαν στο ύπαιθρο. Τον περασμένο χειμώνα είχαν χάσει τη ζωή τους περί τα 180 άτομα από το κρύο στην Πολωνία.

ΜΑΡΟΚΟ

Νέο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα

Εικοσιπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 64 τραυματίστηκαν σε σύγκρουση δύο πούλμαν στο Νότιο Μαρόκο. Το δυστύχημα, που σημειώθηκε 20 χιλιόμετρα από το Μαρακές, φαίνεται ότι οφείλεται σε υπερβολική ταχύτητα. Υπολογίζεται ότι στο Μαρόκο σκοτώνονται καθημερινά σε τροχαία δυστυχήματα κατά μέσο όρο δέκα άνθρωποι, ενώ το ετήσιο κόστος των τροχαίων στη χώρα αυτή υπολογίζεται σε περίπου 1,21 δισ. δολάρια.