Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΓΑΛΛΙΑ ΠΡΟΣ ΣΥΡΙΑ

Ζητά συμμόρφωση με τον ΟΗΕ

Η Συρία συμφώνησε χθες να επιτρέψει στους ερευνητές του ΟΗΕ να ανακρίνουν τον υπουργό Εξωτερικών της Φαρούκ αλ Σαρά για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ αλ Χαρίρι. Το αίτημα για συνάντηση της επιτροπής του ΟΗΕ με το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασάντ εξετάζεται. Χθες ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ στο πλαίσιο γεύματος εργασίας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ ανέφερε πως η Συρία πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Χαρίρι.

ΙΣΡΑΗΛ

"Ναι" στις συνομιλίες με τη Χαμάς

Έτοιμο να συνομιλήσει με την ισλαμική οργάνωση Χαμάς, σε περίπτωση που αυτή κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές στην Παλαιστίνη, θα είναι το Ισραήλ, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως θα συναινέσει να αφοπλιστεί. Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης Σαούλ Μοφάζ. Στο μεταξύ δύο φορές έριξαν στον αέρα οι μεθοριακοί φρουροί της Αιγύπτου στο πέρασμα από τη Λωρίδα της Γάζας, για να απωθήσουν νεαρούς Παλαιστίνιους, οι οποίοι μέσω τρύπας που άνοιξαν σε συρματόπλεγμα θέλησαν να περάσουν στην Αίγυπτο. Εξάλλου περίπου 100 ένοπλοι Παλαιστίνιοι πυροβολώντας στον αέρα απέκλεισαν χθες το εν λόγω πέρασμα ζητώντας την απελευθέρωση ενός συντρόφου τους, ο οποίος έχει συλληφθεί για την απαγωγή τριών Βρετανών την περασμένη εβδομάδα. Οι ένοπλοι, μέλη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ-Ακσά, άνοιξαν πυρ έξω από το πέρασμα της Ράφα και ζήτησαν από τον κόσμο που βρισκόταν εκεί να απομακρυνθεί. Την ίδια στιγμή ένας παλαιστινιακός πύραυλος που εξαπολύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εξερράγη στο ισραηλινό έδαφος προκαλώντας ζημιές σε πρατήριο καυσίμων ενός κιμπούτς στην περιοχή Νιρ-Αμ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

Θα συζητήσει μόνο με τον ΟΗΕ

Για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου η Πρίστινα δεν θα συζητήσει με τη Σερβία αλλά με τους αρμόδιους διεθνείς παράγοντες και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάρι, όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Μπαϊράμ Κοσούμι. Ο Κοσούμι εκτίμησε ότι όλες οι ιδέες που προέρχονται από τη Σερβία, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας που προβλέπει δύο οντότητες στην επαρχία, "οδηγούν σε διαίρεση ή εμποδίζουν την ανεξαρτησία" της περιοχής.