Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΓΑΛΛΙΑ - ΣΧΟΛΕΙΑ

Τέλος στην αποικιοκρατία

Την κατάργηση του αμφιλεγόμενου νόμου για τη διδασκαλία του αποικιοκρατικού παρελθόντος της Γαλλίας στα σχολεία αποφάσισε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Ο συγκεκριμένος νόμος προέβλεπε τη διδασκαλία μόνο των θετικών απόψεων της γαλλικής αποικιοκρατίας. Ο Σιράκ δήλωσε πως ο συγκεκριμένος νόμος διαιρεί τους Γάλλους και πρέπει να αναθεωρηθεί, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Υπερπόντιων Κτήσεων Φρανσουά Μπαρουάν, ο νόμος αποτελούσε σημείο τριβής για τους Γάλλους πολίτες με καταγωγή από τις πρώην αποικίες. Περίπου 44.000 υπογραφές για την κατάργηση του νόμου είχαν συγκεντρωθεί μόνον το τελευταίο έτος.

ΗΠΑ

Ο μεγαλύτερος πρώτος αριθμός

Ο μεγαλύτερος πρώτος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, ο οποίος αριθμεί 9.100.000 ψηφία, εντοπίστηκε με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών στις ΗΠΑ. Περίπου 700 υπολογιστές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Μισούρι εργάζονταν για χρόνια, για να καταρρίψουν το προηγούμενο ρεκόρ. Πρώτοι ονομάζονται οι θετικοί αριθμοί που διαιρούνται μόνο διά του εαυτού τους και διά της μονάδας. Ο νέος αριθμός, που εντόπισαν οι ερευνητές, ανήκει σε μια υποκατηγορία των πρώτων, που ονομάζονται πρώτοι του Μερσέν και έχουν τη γενική μορφή 2 (p-1) δείκτης, όπου p είναι επίσης ένας πρώτος αριθμός. Ο αριθμός-ρεκόρ μπορεί να γραφεί ως Μ30402457 ή ως 2 (30.402.457) δείκτης. Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης διαδικτυακής έρευνας πρώτων Μερσέν, ενός διαγωνισμού στο Διαδίκτυο για εθελοντές που τρέχουν στους υπολογιστές τους ένα κοινό λογισμικό για τους υπολογισμούς.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Διόδια στο κέντρο της Στοκχόλμης

Η Στοκχόλμη έγινε η τρίτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μετά το Λονδίνο και το Όσλο, που θα χρεώνει με διόδια όσους επιθυμούν να εισέλθουν στο κέντρο της πόλης με τα οχήματά τους κατά τις εργάσιμες ημέρες. Oι οδηγοί χρεώνονται 10-20 σουηδικές κορόνες (1-2 ευρώ) κάθε φορά που μπαίνουν στο κέντρο της Στοκχόλμης από τις 6.30 το πρωί ως τις 6.29 το απόγευμα όλες τις εργάσιμες ημέρες. Το μέγιστο ποσό χρέωσης καθημερινά είναι 60 σουηδικές κορόνες (6 ευρώ). Κατά την πρώτη ημέρα πειραματικής εφαρμογής του μέτρου παρατηρήθηκε μείωση της κυκλοφορίας κατά 25% περίπου. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για δοκιμαστική περίοδο επτά μηνών. Στη συνέχεια οι κάτοικοι της Στοκχόλμης θα κληθούν να αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος αν επιθυμούν την καθιέρωση ή την κατάργηση των διοδίων.