Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Προτροπές Σιράκ για νέο ξεκίνημα

Μία θεσμική ακαμψία θα καταδίκαζε την Ε.Ε. σε «αδράνεια και παράλυση», προειδοποίησε ο Ζακ Σιράκ, μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν του γαλλικού διπλωματικού σώματος.

«Το 2006 ας είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρονιά για ένα νέο ξεκίνημα» μετά την ανοικτή κρίση που ξέσπασε με την απόρριψη του σχεδίου της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, ευχήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παράλληλα πρότεινε τη μεταρρύθμιση των υφισταμένων συνθηκών με τρόπον ώστε η διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει «πιο δημοκρατικούς, πιο αποτελεσματικούς, πιο διαφανείς» θεσμούς.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

«Δεν έχουμε εδώ φυλακές της CIA»

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου τόνισε χθες πως οι ισχυρισμοί περί ύπαρξης μυστικών φυλακών της CIA στη χώρα δεν ευσταθούν και δεν πρόκειται να επηρεάσουν την ένταξή της στην Ε.Ε. το 2007.

Νωρίτερα χθες ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Κλοντ Μοράες είχε κατηγορήσει τη Ρουμανία ότι ψεύδεται σχετικά με το θέμα των μυστικών φυλακών και πρόσθεσε πως η στάση της αυτή θα έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση ένταξής της στην Ε.Ε. τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Την Κυριακή η ελβετική εφημερίδα «Μπλικ» έγραψε πως οι ελβετικές μυστικές υπηρεσίες έλαβαν ένα φαξ που έστειλε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών στην αιγυπτιακή πρεσβεία στο Λονδίνο, στο οποίο αναφερόταν πως 23 Ιρακινοί και Αφγανοί ανακρίθηκαν στη ρουμανική βάση «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου». Το σχετικό έγγραφο, με ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 2005, αναφέρει επίσης πως η Αίγυπτος έχει στα χέρια της μαρτυρίες πως τέτοιες μυστικές φυλακές υπάρχουν επίσης στην Ουκρανία, στην ΠΓΔΜ, στη Βουλγαρία και στο Κόσοβο.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Ξανά στο Ιράκ Βούλγαροι στρατιώτες

Περίπου 120 βούλγαροι στρατιωτικοί θα μεταβούν προσεχώς στο Ιράκ, προκειμένου να αναλάβουν την περιφρούρηση του προσφυγικού καταυλισμού Άσραφ, 70 χιλιόμετρα έξω από τη Βαγδάτη. Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Βεσελίν Μπλιτζνάκοφ διαβεβαίωσε ότι «η εκτέλεση αυτής της αποστολής θα είναι πιο ασφαλής από την προηγούμενη», όταν δηλαδή η Βουλγαρία μετείχε στους κόλπους της διεθνούς δύναμης που βρίσκεται αναπτυγμένη στην ιρακινή επικράτεια.

Στα τέλη Δεκεμβρίου επέστρεψαν από το Ιράκ και οι τελευταίοι 147 Βούλγαροι στρατιώτες και αξιωματικοί.