Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( επικίνδυνες ψευδαισθήσεις :: 24/2/2006 21:50:42) 

Επικίνδυνες ψευδαισθήσεις

του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝΙΔΗ

Εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες, από την ντροπιαστική εντός έδρας ήττα από την Μπαρτσελόνα (0-3) και μετά, οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης ταλαντεύονταν ανάμεσα στην αλήθεια και την ψευδαίσθηση. Από τη μία πλευρά, παρουσιαζόταν μια παρηκμασμένη ομάδα, κουρασμένη σωματικά και πνευματικά. Από την άλλη, όμως, οι αναλαμπές που έρχονταν στο ενδιάμεσο, έστω και απέναντι σε μικρομεσαίους αντιπάλους, έδιναν τροφή στις ελπίδες όσων ήθελαν να πιστέψουν. Κατά βάθος, όμως, όλοι ήξεραν ότι αρνούνταν να αποδεχτούν την πραγματικότητα μια ώρα αρχύτερα.

Κι όμως, αρκούσαν δύο συνεχόμενες νίκες για να ανανεωθεί η πίστη των ρομαντικών σ' αυτό το άθροισμα φθαρμένων αστεριών, που ξαφνικά έμοιαζαν να μην έχουν χάσει τελείως τη λάμψη τους. Η εποχή που ήταν βασιλιάδες, ωστόσο, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί για ζωντανούς θρύλους, όπως ο Ρομπέρτο Κάρλος ή ο Ρονάλντο, που στην πορεία έχασαν το κέφι τους για μπάλα. Αυτό, που παραδόξως και σε αντιδιαστολή διατηρεί στα 34 χρόνια του ο Ζινεντίν Ζιντάν, όντας ακόμη ακμαίος, αλλά και αποφασισμένος να μη βιώσει έναν προσωπικό ποδοσφαιρικό θάνατο μέσα στο γήπεδο, προτού προλάβει να αποσυρθεί όπως του αρμόζει.

Η απογοήτευση που συνοδεύει κάθε άδοξο φινάλε, πάντως, μοιάζει να αποτελεί τη νέμεση της ίδιας της Ρεάλ, η οποία πιθανότατα πληρώνει την αλαζονεία άλλων εποχών. Έστω και έτσι, όμως, οι ευσεβείς πόθοι και η νοσταλγία δεν παύουν να δημιουργούν ψευδαισθήσεις. Η ίδια ομάδα που εξευτελίστηκε από τη Σαραγόσα με 6-1 στο κύπελλο Ισπανίας, μπόρεσε να αγγίξει τη μεγάλη ανατροπή, κερδίζοντας μια εβδομάδα αργότερα με 4-0. Και εκεί που όλοι άρχισαν να πιστεύουν τη βολική θεωρία της "κακής παρένθεσης", αναγορεύοντας την καλή εμφάνιση σε κανόνα και αποδίδοντας το διασυρμό σε συμπτώσεις, φανερώθηκε ξανά η δυσάρεστη πραγματικότητα, έχοντας τη μορφή του Τιερί Ανρί. Η Άρσεναλ πέρασε νικηφόρα από το "Μπερναμπέου" και το πρόωρο "αντίο" στο Τσάμπιονς λιγκ μοιάζει αναπόφευκτο. Εκτός, βέβαια, αν οι "galacticos" σώσουν την παρτίδα, κάνοντας τη μεγάλη ανατροπή στον επαναληπτικό. Ουτοπία; Μάλλον, ναι. Αλλά για τους αδιόρθωτα ρομαντικούς, τα όνειρα δεν σταματούν ποτέ…