Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( παράθυρο με θέα... ευρωλίγκα :: 29/3/2006 21:29:00) 

ΠΑΟΚ και Πανελλήνιος… Αρη, όμως, επιτρέποντος, θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν την τέταρτη θέση στην Ευρωλίγκα.

ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Παράθυρο με θέα… Ευρωλίγκα

Ο Αρης μπορεί να ανοίξει το δρόμο με την κατάκτηση του ULEB Cup

Ορατό είναι το ενδεχόμενο συμμετοχής τεσσάρων ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα της νέας περιόδου. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Όλα ξεκινούν με την προϋπόθεση ο Άρης να κατακτήσει σε δυο βδομάδες το ULEB Cup.

Του ΘΟΔΩΡΟΥ ΧΑΣΤΑ

Ο κανονισμός της ULEB είναι ρητός τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο ο κάτοχος του ULEB Cup εξασφαλίζει αυτόματα την λεγόμενη "wild card" για την συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου. Τελευταίο παράδειγμα αυτό της Λιέτουβος Ρίτας που "πρόσθεσε" φέτος μια δεύτερη εκπρόσωπο από τη Λιθουανία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση καθώς κανονικά έβγαζε μία (την πρωταθλήτρια Ζαλγκίρις Κάουνας). Το ίδιο θα συνέβαινε και με την προπέρσινη κάτοχο του ULEB Cup Χάποελ Ιερουσαλήμ αν η ίδια πληρούσε τις προϋποθέσεις της ULEB. Την θέση της πήρε η φιναλίστ τότε, Ρεάλ Μαδρίτης.

ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ που είχε χθες η "Μακεδονία" με τον διευθυντή επικοινωνίας της ULEB, Βλάντιμιρ Στάνκοβιτς, το ενδεχόμενο συμμετοχής τεσσάρων ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα την νέα σεζόν επιβεβαιώνεται απόλυτα. "Πρώτα από όλα πρέπει ο Άρης να κατακτήσει το ULEB Cup, αλλά και να μην τερματίσει στις τρεις πρώτες θέσεις του ελληνικού πρωταθλήματος" είπε ο κύριος Στάνκοβιτς και συνέχισε: "Σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα μπορεί να βγάλει και τέταρτη ομάδα στην Ευρωλίγκα μέσω πρωταθλήματος. Το ίδιο συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και ούτε μπορεί να 'πιέσει' κάποια άλλη χώρα για να το αποτρέψει".

ΕΦΟΣΟΝ ο Άρης κάνει το καθήκον του, το ποια θα είναι η τέταρτη ελληνική ομάδα είναι κάτι που επαφίεται στον ΕΣΑΚΕ και ουδείς καταλληλότερος να απαντήσει από τον πρόεδρο, Βασίλη Οικονομίδη: "Αφού το καλοκαίρι, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα εξασφαλίσουν 3ετή συμβόλαια για την Ευρωλίγκα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προτείνουμε στην ULEB την ομάδα που θα τερματίσει ψηλότερα. Δεν θα αφήσουμε να μας πάρουν ξανά την τέταρτη θέση που χάσαμε βλακωδώς πριν από μερικά χρόνια" δηλώνει ο κύριος Οικονομίδης, που σχολιάζει και το ενδεχόμενο ο Άρης να πάρει το τρόπαιο όντας παράλληλα στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος: "Εκεί θα το συζητήσουμε, θα το παλέψουμε. Υπάρχουν πολλά παρασκήνια και τίποτα δεν είναι απόλυτο".