Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( λιγκ καπ αγγλιασ: η μαντσεστερ φαβορι εναντι της γουϊγκαν :: 24/2/2006 18:57:20) 

ΛΙΓΚ ΚΑΠ ΑΓΓΛΙΑΣ: Η ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΦΑΒΟΡΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΓΟΥΪΓΚΑΝ

Κούπα παρηγοριάς

επιμέλεια ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΓΙΑΤΖΗΣ

Πόσο μπορεί να λάμπει ένα σχεδόν… σκουριασμένο τρόπαιο; Το Λιγκ καπ Αγγλίας έχει "ξεφτίσει" τόσο ως θεσμός, που η προοπτική κατάκτησής του ελάχιστα συγκινεί μια ομάδα κορυφής. Όταν όμως, η Μάντσεστερ παραμένει χωρίς "ασήμι" μια διετία τώρα και ουσιαστικά δεν έχει ελπίδα να διεκδικήσει άλλο τρόπαιο φέτος, τότε η ανάγκη γίνεται φιλοτιμία και το Λιγκ καπ αναγορεύεται σε… στόχο της σεζόν, ακόμη κι απέναντι σε μια άσημη αντίπαλο όπως η Γουίγκαν!

Ο 46ος τελικός του αγγλικού Λιγκ καπ - "Carling Cup" από το 2004, αφού πρώτα άλλαξε πέντε ακόμη ονόματα για χάρη των χορηγών ("Milk Cup" 1982-86, "Littlewoods Cup" 1986-90, "Rumbelows Cup" 1991-92, "Coca Cola Cup" 1992-98, "Worthington Cup" 1999-03) φιλοξενείται σήμερα στο "Μιλένιουμ" του Κάρντιφ, για τελευταία φορά πριν επιστρέψει στο νέο "Γουέμπλει". Όση λάμψη έχει ο τελικός την οφείλει στη Μάντσεστερ, αν και το σοβαρό κίνητρο το έχει η Γουίγκαν: έχοντας ήδη εξασφαλίσει από το… πουθενά θέση στο νέο Τσάμπιονς λιγκ, οι νεοφώτιστοι στον κόσμο της πρέμιερ λιγκ "Λάτικς" ψάχνουν το παρθενικό τρόπαιο στη σύντομη (το 1978 πρωτόπαιξαν σε εθνική κατηγορία) ιστορία τους, με πρότυπο τους Γουίγκαν Γουόριορς. Η ομάδα ράγκμπι της πόλης είναι από τις ισχυρότερες στον πλανήτη.

Το Λιγκ καπ ξεκίνησε το 1961, αλλά από τη δεκαετία του '90 κι έπειτα έπαψε να συγκινεί τους "μεγάλους", αφού και το κίνητρο της συμμετοχής στο ΟΥΕΦΑ έπαψε να είναι ισχυρό. Πολυνίκης είναι η Λίβερπουλ με 7 τρόπαια, ενώ η Μάντσεστερ κατέκτησε μόλις ένα το 1992. Για τη Γουίγκαν, φυσικά, ούτε λόγος για συμμετοχή σε τελικό. Γι' αυτό άλλωστε, στο Χόλιγουντ σκέφτονται σοβαρά να κάνουν ταινία(!) την παραμυθένια πορεία των "Λάτικς". Στη σκιά του τελικού, διεξάγεται η 27η αγωνιστική της πρέμιερ λιγκ: Τσέλσι - Πόρτσμουθ, Μπέρμιγχαμ - Σάντερλαντ, Μπλάκμπερν - Άρσεναλ, Τσάρλτον - Άστον Βίλα, Νιουκάστλ - Έβερτον (σήμερα), Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Σίτι, Μπόλτον - Φούλαμ, Γουέστ Μπρομ - Μίντλεσμπρο (αύριο).