Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( μετρημενες οι μεταγραφες του ιανουαριου στην α' εθνικη :: 3/2/2006 21:27:26) 

Ανακύκλωση, μεταγραφές από το πανέρι, αγορές στα αζήτητα.

Μειωμένη ήταν και φέτος η κίνηση των ομάδων της Α' εθνικής που περιορίστηκαν σε αμφιβόλου ποιότητας μεταγραφικά αποκτήματα.

Η μετακίνηση του Έμερσον από την Ξάνθη στην ΑΕΚ ήταν η θεαματικότερη μεταγραφή της χειμερινής περιόδου.

ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ

Η εποχή του "παλτού"

Μεταγραφές χειμώνα. Πάνε κι έρχονται κάθε χρόνο αυτή την εποχή τα ''παλτά'' εισαγωγής. Ειδικά τώρα, με την παγκοσμιοποίηση, δεν έχουν τελειωμό. Όσο βαρύς κι αν είναι ο χειμώνας, παραμένουν ασήκωτα.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Οι θεαματικές μεταγραφικές κινήσεις ελάχιστα απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Ούτως ή άλλως, τα μεγάλα ονόματα, οι σταρ της εποχής και οι δοκιμασμένες λύσεις δεν θα διάλεγαν την Ελλάδα για να επενδύσουν τα φιλόδοξα όνειρά τους. Μεσούσης της ποδοσφαιρικής περιόδου δεν περιμέναμε κάτι το εξαιρετικό από τις ομάδες Α' εθνικής που προσπάθησαν με μπαλώματα να κλείσουν τις ''τρύπες'' τους

Η ΑΓΟΡΑ και φέτος κινήθηκε κατά τα πρότυπα των τελευταίων ετών. Ελεύθεροι παίκτες από όλα τα σημεία της Γης, παίκτες αμφίβολης αξίας βρήκαν ''λιμάνι'' στη χώρα μας. Θεώρησαν πως το υποβαθμισμένο ελληνικό πρωτάθλημα έχει θέση και για αυτούς, εκμεταλλευόμενοι την ελεύθερη αγορά και την προτίμηση των πολυμήχανων Ελλήνων παραγόντων σε φθηνά εργατικά… πόδια. Παγκοσμιοποίηση σε όλο το μεγαλείο της…

Από το μακρύ κατάλογο των νεοαποκτηθέντων ξένων παικτών πολύ δύσκολα μπορεί να εντοπιστεί κάποιος αξιόλογος ποδοσφαιριστής, πάντα με τη βοήθεια του διαδικτύου. O οικονομικά αυτάρκης Ολυμπιακός έδειξε να νοιάζεται για τις μεταγραφές του μέλλοντος και καθόλου του παρόντος. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν απέκτησε κανένα παίκτη, ενώ έκλεισε για το καλοκαίρι τους Νε και Ζεβλάκοφ. Ανύπαρκτη ήταν η κίνηση στον Παναθηναϊκό, που περιορίστηκε στα κεκτημένα, ενώ όσον αφορά την ΑΕΚ εντυπωσιακή ήταν η κίνηση απόκτησης του Έμερσον από την Ξάνθη, αλλά και του Παντελή Καπετάνου από τον Ηρακλή.

ΣΤΑ ΡΗΧΑ κινήθηκε -όπως συνηθίζει- η αγορά της Θεσσαλονίκης. Σε ''χειμερία νάρκη'' ο ΠΑΟΚ βρήκε πρόσφορο έδαφος στις Σέρρες παίρνοντας από τον Πανσερραϊκό τον δεξιό μπακ χαφ Αραμπατζή και το κεντρικό αμυντικό Μελίσση. Φύλλο δεν κινήθηκε στον Ηρακλή, καθώς οι επαφές για την απόκτηση επιθετικού απέβησαν άκαρπες. Ως μεταγραφή μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο η έκδοση δελτίου στον Φάνη Κατεργιανάκη και η επένδυση μέλλοντος με την απόκτηση του νεαρού Βραζιλιάνου Τιάγκο Λίμα για τη β' ομάδα. Μετριότατες ήταν οι κινήσεις στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ο Βραζιλιάνος Άιλντον με ένα γκολ στην Παναχαϊκή μακάρι να λύσει το επιθετικό πρόβλημα της ομάδας. ''Αίνιγμα'' οι Κόλτσης και Γαλανόπουλος με εμπειρία κυρίως στη Β' εθνική και λιγότερο στην Α'.

ΘΕΑΜΑΤΙΚΕΣ ήταν οι μετακινήσεις στην Ξάνθη. Στα υπέρ η απόκτηση του Αργεντινού Μάνσο, και του έμπειρου χαφ Μπάρκογλου, στα μείον η παραχώρηση των Έμερσον (ΑΕΚ), Λουτσιάνο (Πανιώνιος). Ντελγκάδο (Σπόρτινγκ), Ζουέλα (Ακράτητος) και Ρίκας (Μπορντό) θα κριθούν στη διάρκεια. Αξιόλογα για την εποχή κινήθηκε και ο ΟΦΗ με την απόκτηση των Κ. Κωνσταντινίδη, Οφορίκουε, Ισά. Για τους Σαμούρα (Σιέρα Λεόνε), Μπράις (Κόστα Ρίκα), Τσίπεφ (Βουλγαρία) και Εντμίλσον (Πορτογαλία) ποιος θα μπορούσε να πάρει το ρίσκο για την αξία τους; Συγκεκριμένες οι κινήσεις της Λάρισας που πήρε τους Χλωρό (Αιγάλεω), Γκούγκα (Μποαβίστα), Έλντερ (Παρί Σεν Ζερμέν), Γιάρκα (Γκόρνικ). Ποσοτικές οι μεταγραφές του Λεβαδειακού (Ανδράλας, Μανίκας, Βιτάλι, Σίσιτς, Περόνε, Άντερσον). Από τις ''μικρές'' ομάδες των Αθηνών ξεχώρισε ο Ατρόμητος με τις αποκτήσεις των Μερίνο και Τζιμπούρ, ο Πανιώνιος (Λουτσιάνο, Κρασσάς, Καμπάνταης, Ζωγραφάκης, Κουτσόπουλος, Γκάσπαρ.