Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ξεκινουν αποψε στο τορινο οι 20οι χειμερινοι ολυμπιακοι αγωνες :: 9/2/2006 20:29:15) 

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ ΟΙ 20οι ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πέντε κύκλοι στα χιόνια

Επιμέλεια: ΗΛΙΑΣ ΤΑΤΑΛΑΣ

Οι ώρες κυλούν αντίστροφα στο Τορίνο, για την έναρξη των 20ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Στο ανακαινισμένο στάδιο Ολίμπικο, οι Ιταλοί υπόσχονται ένα μοναδικό καλωσόρισμα στην Ολυμπιακή Φλόγα.

Η τελετή έναρξης θα ξεκινήσει στις 21.00 (ΕΤ1) και οι διοργανωτές κατάφεραν να κρατήσουν μυστικό το όνομα του τελευταίου λαμπαδηδρόμου. Τα ιταλικά ΜΜΕ, πάντως ποντάρουν στον θρύλο του σκι Αλμπέρτο Τόμπα και στην κάτοχο δέκα Ολυμπιακών μεταλλίων Στεφανία Μπελμόντο, οι οποίοι θεωρούνται ως επικρατέστεροι για να ανάψουν τον βωμό. Νωρίτερο, στο δρόμο προς το στάδιο λαμπαδηδρόμος θα είναι και ο προπονητής της Γιουβέντους Φάμπιο Καπέλο, καθώς και ο Εμανουέλε Φιλιμπέρτο της Σαβοΐας, εγγονός του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας. Το ζητούμενο για τους διοργανωτές είναι να μην υπάρξουν άλλα "παρατράγουδα" στα τελευταία χιλιόμετρα της λαμπαδηδρομίας, καθώς μέχρι τώρα σημειώθηκαν τριάντα περιστατικά επί ιταλικού εδάφους, από ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν ενάντια της παγκοσμιοποίησης.

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ που θα ξεχωρίσουν στην τελετή έναρξης θα είναι η σημαιοφόρος της ομάδας των ΗΠΑ, Κρίς Ουίτι, που είναι αθλήτρια στο πατινάζ ταχύτητας. Πρόσφατα η30χρονη Ολυμπιονίκης αποκάλυψε ότι από την ηλικία των τεσσάρων ετών και για επτά χρόνια υφίστατο σεξουαλική κακοποίηση. Μόλις της ανατέθηκε η τιμή να κρατά την σημαία των ΗΠΑ, η Ουίτι δήλωσε πως "μπορώ να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία και ν' αρχίσω να μιλάω γι' αυτό, ίσως θα κάνει κάποιους ανθρώπους να σπάσουν τη σιωπή".

ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ σημαία θα μεταφέρει στην τελετή ο σκιέρ Λευτέρης Φάφαλης, που ταξίδεψε στο Τορίνο απευθείας από την Αυστρία, όπου προετοιμαζόταν.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ χθες η 118η σύνοδος της ΔΟΕ, όπου αποφασίστηκε οριστικά η "έξωση" του σόφτμπολ και του μπέιζμπολ από το Ολυμπιακό πρόγραμμα των Αγώνων του 2012.