Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( η "πρωταρα" γουιγκαν βιωνει απροσμενα το ευρωπαϊκο ονειρο :: 25/1/2006 19:35:00) 

Το γκολ του Τζέισον Ρόμπερτς στο 119' του ημιτελικού με την Άρσεναλ (2-1) έστειλε τη Γουίγκαν στον τελικό του αγγλικού Λιγκ καπ 2006.

επιμέλεια: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΓΙΑΤΖΗΣ

Η "ΠΡΩΤΑΡΑ" ΓΟΥΙΓΚΑΝ ΒΙΩΝΕΙ ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΝΕΙΡΟ

Αγγλικό παραμύθι

Μέχρι τον περασμένο Μάιο, η Γουίγκαν ήταν γνωστή ως όνομα μόνο στους μανιώδεις παίκτες του στοιχήματος. Ώσπου οι άσημοι "Λάτικς", που έμοιαζαν καταδικασμένοι να ζουν αιώνια στη σκιά της περίφημης ομάδας ράγκμπι της πόλης (οι Γουόριορς, με τους οποίους μοιράζεται το υπερπολυτελές στάδιο "JJB", μετρούν 41 τρόπαια στις προθήκες τους), κέρδισαν εντελώς απρόσμενα την άνοδο στην αγγλική πρέμιερσιπ

Έκτοτε όμως, η ποδοσφαιρική Γουίγκαν αποδείχτηκε ένα θαύμα… διαρκείας. Η ομάδα του Πολ Τζούελ όχι μόνο "κλέβει" τις εντυπώσεις στο πρωτάθλημα, όπου με 37 πόντους ισοβαθμεί στην 5η θέση με την Άρσεναλ, αλλά και προκρίθηκε στον τελικό του Λιγκ καπ 2006! Το γκολ του Τζέισον Ρόμπερτς στο 119' της αναμέτρησης με την Άρσεναλ σήμανε την πιο γλυκιά ήττα (2-1), σε μια ιστορία που μοιάζει με αγγλικό ποδοσφαιρικό παραμύθι… Το 1-0 του πρώτου αγώνα έστειλε τους "Λάτικς" στον τελικό της 26ης Φεβρουαρίου, ενώ η προοπτική συμμετοχής στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2006-07, για μια ομάδα που ως το 2003 δεν είχε παίξει ποτέ ψηλότερα από την "Division 2", συνιστά ασφαλώς το θαύμα της χρονιάς στην Αγγλία.

"ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ δεν περιγράφεται. Η άνοδος πέρσι στην πρέμιερ λιγκ ήταν ήδη τεράστιο κατόρθωμα, αλλά η ομάδα συνεχίζει να ξεπερνά τον εαυτό της", τόνισε ο Πολ Τζούελ, μάνατζέρ της από το 2001. Όσο για τον πρόεδρο Ντέιβ Γουίλαν, που ανέλαβε την ομάδα πριν από ένδεκα χρόνια κι έκανε πράξη το όνειρό του να τη δει στην κορυφαία κατηγορία, θυμήθηκε τα νιάτα του, όταν έπαιζε επαγγελματικό ποδόσφαιρο με την Μπλάκμπερν: "Ως ποδοσφαιριστής είχα την τύχη να παίξω σε έναν τελικό, στο Γουέμπλεϊ το 1960. Η Γουίγκαν μου χάρισε μια δεύτερη μεγάλη χαρά", τόνισε ο ζάπλουτος Γουίλαν (η περιουσία του ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ), που το καλοκαίρι είχε επιχειρήσει να αγοράσει από τη Ρεάλ Μαδρίτης τον Μάικλ Όουεν!

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΝΤΑΣ μια πόλη 90.000 κατοίκων, που έγινε γνωστή κυρίως από τις αναφορές στα βιβλία του Τζορτζ Όργουελ, η Γουίγκαν μοιάζει η λιγότερο ποιοτική ομάδα της πρέμιερ λιγκ. Κι όμως, οι άσημοι Βρετανοί Μπούλαρντ, Μακ Κάλοκ, Μπέινς, Πόλιτ, Μέλορ, σε συνδυασμό με τους "λεγεωνάριους" Στεφάν Ανσό (Ελβετία), Ανρί Καμαρά (Σενεγάλη), Πασκάλ Τσιμποντά (Γαλλία), Τζέισον Ρόμπερτς (Γρενάδα), δημιούργησαν ένα σύνολο που όχι μόνο σώθηκε από τα μισά κιόλας της σεζόν, αλλά πέτυχε ήδη 12 νίκες κι ετοιμάζεται του χρόνου να συμμετάσχει στα ευρωπαϊκά "σαλόνια" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ…