Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( λιβερπουλ vs μαντσεστερ, με φοντο το κυπελλο αγγλιας :: 17/2/2006 19:11:33) 

Ξανά αντίπαλοι σήμερα οι Στίβεν Τζέραρντ (Λίβερπουλ) και Γουέιν Ρούνεϊ (Μάντσεστερ)…

Επιμέλεια: ΔΗΜ. ΜΠΟΥΜΠΟΥΓΙΑΤΖΗΣ

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ vs ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ, ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΓΓΛΙΑΣ

"Κατάρα" 85 ετών

Ο όρος "πρόωρος τελικός" είναι λίγος για να αποδώσει πιστά τη σημασία της σημερινής αναμέτρησης Λίβερπουλ - Μάντσεστερ.

Τέσσερις εβδομάδες μετά την τελευταία τους αναμέτρηση για την πρέμιερ λιγκ, που κρίθηκε στο 90' από ασύλληπτη κεφαλιά του Ρίο Φέρντιναντ (1-0), οι δυο θρύλοι του αγγλικού ποδοσφαίρου διεκδικούν μια θέση στα προημιτελικά του κυπέλλου Αγγλίας. Το σκηνικό είναι διαφορετικό ("Άνφιλντ"), αλλά η σημασία μεγαλύτερη: σε αντίθεση με το πρωτάθλημα, όπου η Τσέλσι μοιάζει ασυναγώνιστη, το κύπελλο αποτελεί ευκαιρία, ειδικά για τη Λίβερπουλ, που καλείται να ξορκίσει μια "κατάρα" 85 ετών…

Στην 125η έκδοση του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού (ξεκίνησε το 1872), η πολυνίκης (11 τρόπαια) Γιουνάιτεντ καλείται να διατηρήσει τη θετική παράδοσή της έναντι της Λίβερπουλ των 6 κατακτήσεων. Από το 1921, όταν οι "κόκκινοι" είχαν επικρατήσει 2-1 στον 3ο γύρο, η Γιουνάιτεντ ουδέποτε ηττήθηκε σε οκτώ αναμετρήσεις από τη μισητή αντίπαλό της!

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, από τις 170 αναμετρήσεις τους, μόνο οι 14 ήταν για το κύπελλο Αγγλίας και σ' αυτές η Γιουνάιτεντ μετρά 8 νίκες, έναντι μόλις 2 των μισητών αντιπάλων.

Για τελευταία φορά, η Μάντσεστερ και η Λίβερπουλ αναμετρήθηκαν για το κύπελλο το 1999. Η Γιουνάιτεντ, στο δρόμο για το μυθικό "τρεμπλ", επικράτησε 2-1 στο "Ολντ Τράφορντ", με δύο γκολ στις καθυστερήσεις(!), σε μια από τις ανατροπές που χαρακτήριζαν εκείνη την ομάδα. Σε τελικό βρέθηκαν δύο φορές και η Μάντσεστερ επικράτησε τόσο το 1996 (1-0 με σκόρερ τον Καντονά), όσο και το 1977 (2-1).

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ παρουσιάζει και η υποδοχή που ετοιμάζουν οι φίλοι της Λίβερπουλ στον αρχηγό της Γιουνάιτεντ, Γκάρι Νέβιλ, που το… παράκανε με τους πανηγυρισμούς, μετά το πρόσφατο 1-0.

Ο ΠΕΜΠΤΟΣ ΓΥΡΟΣ: Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπόλτον - Γουέστ Χαμ, Τσάρλτον - Μπρέντφορντ, Πρέστον - Μίντλεσμπρο, Νιουκάστλ - Σαουθάμπτον (σήμερα), Τσέλσι - Κόλτσεστερ, Άστον Βίλα - Μάντσεστερ Σίτι, Στόουκ Σίτι - Μπέρμιγχαμ (αύριο). Για την πρέμιερ λιγκ παίζουν αύριο: Τότεναμ - Γουίγκαν.