Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ξεσπασε νεο σκανδαλο στημενων αγωνων :: 6/2/2006 18:41:51) 

Ο Πιέτρο Αλάτα φέρεται να είναι ο "ιθύνων νους" του κυκλώματος.

ΞΕΣΠΑΣΕ ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Κίνα - Ελλάδα μέσω… Βελγίου

Ο μέσος Έλληνας φίλαθλος γνωρίζει -αν τη γνωρίζει- τη Λα Λουβιέρ από το "Πάμε Στοίχημα". Μόνο που η ταπεινή βελγική ομάδα, που μάχεται να μείνει στην 1η κατηγορία (16η φέτος), φέρεται ως πρωταγωνίστρια σε κύκλωμα που "έστησε" τουλάχιστον έξι αποτελέσματα αγώνων, σύμφωνα με τα… κελεύσματα της κινέζικης μαφίας!

Όπως αποκαλύφτηκε στην τηλεοπτική εκπομπή "Panorama" του κρατικού φλαμανδικού καναλιού "VRT", σε επτά από τα φετινά παιχνίδια της βελγικής λίγκας (έξι της Λα Λουβιέρ, εναντίον των Γκενκ, Λιρς, Σεντ Τρούιντεν, Μπριζ, Βέστερλο, Γάνδης, αλλά και η αναμέτρηση Σερκλ Μπριζ - Σεντ Τρούιντεν) πονταρίστηκαν ιδιαίτερα υψηλά ποσά σε "περίεργα" αποτελέσματα. Σχετικές έρευνες στο Βέλγιο και την Κίνα κατέδειξαν ότι υπήρχε συγκεκριμένη λίστα 15 ονομάτων από νυν και πρώην ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες, της Λα Λουβιέρ και άλλων βελγικών συλλόγων, που συμμετείχαν στο κύκλωμα διαμορφώνοντας τα αποτελέσματα ανάλογα με τα συμφέροντα κινέζικης εταιρείας ηλεκτρονικών στοιχημάτων!

Ως "ιθύνων νους" του κυκλώματος στο Βέλγιο υποδείχθηκε ο ατζέντης της πλειοψηφίας των ποδοσφαιριστών, Πιέτρο Αλάτα, που εμπλέκει -εμμέσως πλην σαφώς- στο θέμα και την Ελλάδα. Ο Ιταλός ατζέντης είναι και εκπρόσωπος τριών ποδοσφαιριστών που κάνουν καριέρα στην Ελλάδα: των Ραφίκ Τζιμπούρ (Ατρόμητος), Ουσμάν Καμαρά και Γιανίκ Βερβάλ (Εθνικού Αστέρα), οι οποίοι με τη σειρά τους φόρεσαν στο παρελθόν τη φανέλα της Λα Λουβιέρ. Επιπλέον, ο Αλάτα, φέρεται να ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα σε παιχνίδι του ελληνικού πρωταθλήματος, το οποίο δεν κατονομάζουν, αλλά "φωτογραφίζουν" αποκαλύπτοντας ότι διεξήχθη Δευτέρα κι είχε απρόσμενη εξέλιξη με ανατροπή του σκορ.

Γενικότερα, πάντως, το Βέλγιο ποτέ δεν διέθετε το "καθαρότερο" πρωτάθλημα. Στο περίφημο σκάνδαλο Βατερσέι, αφαιρέθηκε από τη Σταντάρ Λιέγης ο τίτλος της πρωταθλήτριας του 1983, ενώ οι κορυφαίοι διεθνείς της (Έρικ Γκέρετς, Λούντο Κουκ) τιμωρήθηκαν με πολυετή αποκλεισμό. Επίσης, πρόσφατα είχαν προκύψει στοιχεία εις βάρος πέντε ποδοσφαιριστών που πέρσι αγωνίστηκαν στη Σεντ Τρούιντεν, των Μπέλιτς, Ντελόρζ, Κάερς, Μ'Μποναμπούκια, Περέιρα, για παιχνίδια της σεζόν 2003-04 που έκριναν τη σωτηρία της Σαρλερουά τότε, εις βάρος της Αντβέρπ.

Δ. ΜΠ.