Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Συνέντευξη-γνώμη

( "πρόκειται για προβοκάτσια" :: 13/2/2006 20:10:47) 

"Δεν θα δώσουμε το βήμα να υπάρχει συνέχεια σύγκρουσης. Όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες θα προσπαθήσουν να ηρεμήσουν τον κόσμο", δηλώνει στη "Μ" ο σοφολογιότατος μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί.

Ο σοφολογιότατος μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί, μιλά στη "Μ" για τα σκίτσα του Μωάμεθ

"Πρόκειται για προβοκάτσια"

Συνέντευξη στη ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Για "προβοκάτσια" και για σχέδιο κάποιων να οδηγήσουν το ισλάμ και το χριστιανισμό σε σύγκρουση κάνει λόγο μιλώντας στη "Μ" σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τα σκίτσα του Μωάμεθ, ο σοφολογιότατος μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί. Παράλληλα τονίζει την ανάγκη για αλληλοσεβασμό, προσθέτοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη επίτευξης ηρεμίας και ειρήνης στους κόλπους των πιστών.

Απαγορεύει το κοράνι την απεικόνιση του Μωάμεθ;

Ναι, αφού ο ίδιος είπε πως "αν κάποιος σας πει ότι απεικόνισε τη μορφή μου και σας πει ότι το δημιούργημά του είμαι εγώ, τότε να ξέρετε ότι δεν είμαι εγώ κι αμέσως να το πατήσετε". Αυτό αναφέρεται στο κοράνι.

Τι σας ενόχλησε στα σκίτσα, πέρα από την απαγόρευση που αναφέρατε;

Ο άσχημος τον άσχημο τον βλέπει όμορφο και τον όμορφο άσχημο. Τα σκίτσα δείχνουν μια ασχήμια και απορώ που την συνάντησαν αυτήν την ασχήμια στον Μωάμεθ! Μάλλον ο καλλιτέχνης είδε τον εαυτό του στον καθρέφτη και αυτό ζωγράφισε. Μια ασχήμια.

Ναι, αλλά και οι αντιδράσεις, όλα αυτά τα οργισμένα σκίτσα εναντίον ενός καλλιτέχνη δεν είναι μια "ασχήμια;"

Εμείς οι μουσουλμάνοι όλους τους προφήτες τους γνωρίζουμε και τους σεβόμαστε. Για να καταλάβετε, όταν αναφέρουμε το όνομα του Αβραάμ, του Ισαάκ, το συνοδεύουμε με τις λέξεις "αλεΐχης σελάμ", ειρήνη στο όνομά του. Ακόμη και στην Παναγιά όταν αναφερόμαστε, λέμε "Μητέρα Παναγία". Πού πήγε αυτός ο σεβασμός στον καλλιτέχνη;

Γιατί νομίζετε ότι δημιουργήθηκε αυτή η ένταση;

Νομίζω ότι έγινε για προβοκάτσια. Για να οδηγήσουν τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς στη διαμάχη. Ε, λοιπόν, δεν θα τους αφήσουμε.

Και τις αντιδράσεις αυτών των οργισμένων πιστών πώς τις κρίνετε; Ακόμη και άνθρωποι που δεν είδαν τα σκίτσα εξεγείρονται.

Έχουν ενημέρωση, έφτασε η πληροφορία από τηλεοράσεως, ότι δηλαδή συνέβη κάτι άσχημο για τη θρησκεία τους. Βλέπουν τον γείτονα, τον ομόθρησκο που αντιδρά έτσι και κάνουν το ίδιο.

Τι νομίζετε ότι δεν έγινε γνωστό σε αυτήν την ιστορία;

Το γιατί. Θέλω να μάθω για ποιον σκοπό δημιουργήθηκαν αυτά τα σκίτσα. Το δίκαιο λέει: "Πριν πράξεις, δες το σκοπό". Όταν κάποιος σπάει κάτι, πρέπει, πριν τον τιμωρήσουμε, να βρούμε γιατί το έκανε. Αν κρύβεται καλός ή κακός σκοπός.

Βλέπετε το θέμα από πού άρχισε και πού έφτασε; Νομίζω ότι πρόκειται για προβοκάτσια. Δεν θα δώσουμε όμως το βήμα να υπάρχει συνέχεια σύγκρουσης. Όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες θα προσπαθήσουν να ηρεμήσουν τον κόσμο.