Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Συνέντευξη-γνώμη

( γκριζες ζωνες :: 17/3/2006 21:38:07) 

ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ

ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ

Η δυναμική που έχει αποκτήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έχει θέσει στο περιθώριο τις δυνάμεις εκείνες που αντιμετωπίζουν κριτικά την ευρωπαϊκή επιλογή. Το πολιτικό ρεύμα των ευρωσκεπτικιστών απασχολεί την επικαιρότητα μόνο με την εξτρεμιστική εκδοχή του, που διαμαρτύρεται για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσφατα η εφημερίδα "Χουριέτ" έδειξε ότι οι απόψεις αυτές στηρίζονται και ενθαρρύνονται από αξιωματικούς του τουρκικού στρατού.

Mία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του εθνικιστικού πολιτικού κινήματος, o Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, που στη δεκαετία του '70 ηγήθηκε της εθνικιστικής νεολαίας των περίφημων Γκρίζων Λύκων, οδηγεί σήμερα το κίνημα αυτό στο κέντρο της πολιτικής ζωής, αφήνοντας στο περιθώριο τους εξτρεμιστές που απασχολούν την επικαιρότητα.

Ο κ. Γιαζιτζίογλου, βουλευτής Σίβας (Σεβάστειας), στήριξε την κυβέρνηση της Τανσού Τσιλέρ τη δεκαετία του '90, παίρνοντας τότε αποφασιστικές πρωτοβουλίες, για να μεταλλάξει το εθνικιστικό κίνημα, που είχε γνωρίσει διώξεις και περιπέτειες στο παρελθόν, στον κυρίως κορμό της τουρκικής πολιτικής ζωής.

"Μάθαμε την αξία της δημοκρατίας μέσα από αυτήν την εμπειρία", λέει ο βουλευτής Σεβάστειας, ένας από τους περισσότερο διωχθέντες ανθρώπους της περιόδου εκείνης.

Σήμερα εξηγεί ότι το κόμμα του οποίου ηγείται, το BBP (Μπουγιούκ Μπιρλίκ Παρτισί), δεν αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή πολιτική της Τουρκίας. Με την Ευρώπη έχουν μεγάλη ιστορία, μας λέει και τονίζει ότι οι βασικές επιλογές έγιναν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Η ευρωπαϊκή επιλογή ενίσχυσε την υπαγωγή της Τουρκίας στη δυτική προστατευτική ομπρέλα, λέει ο κ. Γιαζιτζίογλου.

Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης δημιούργησε ένα διαφορετικό κόσμο και άλλες δυνατότητες για την Τουρκία, μας λέει ο κ. Γιαζιτζίογλου, που επιμένει ότι οι μεγάλες αλλαγές της δεκαετίας του '90 έδωσαν στην Τουρκία τη δυνατότητα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Η νέα αυτή πολιτική, που συνεχίζει να επιδιώκει ειλικρινείς σχέσεις με την Ε.Ε., προσκρούει σε αυτό που πολλοί στην Τουρκία καταγγέλλουν ως πολιτική "δύο μέτρων και δύο σταθμών". Οι χώρες που μέχρι πριν συγκροτούσαν το σιδηρούν παραπέτασμα έχουν ήδη ενταχθεί στην Ε.Ε. και η Τουρκία εξακολουθεί να περιμένει στην αυλή της Ε.Ε. Ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο ήταν για την πολιτική αυτή η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Για το εθνικιστικό κίνημα του κ. Γιαζιτζίογλου η επιμονή με την οποία το κυβερνητικό κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί την ευρωπαϊκή πολιτική αγγίζει τα όρια του νεποτισμού. "Νομίζουν πως μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της Τουρκίας με την ευρωπαϊκή διαδικασία", επισημαίνει και επιμένει πως η στάση αυτή είναι "μεγαλομανής, φαντασιόπληκτη".

"Ποτέ δεν θέλαμε τη σύγκρουση των πολιτισμών αλλά τη συνεργασία", τονίζει ο κ. Γιαζιτζίογλου, αλλά υπογραμμίζει ότι αυτό πρέπει να γίνει προστατεύοντας την ταυτότητα της Τουρκίας. "Μας ενοχλεί που η Ευρώπη έχει απαιτήσεις που μπορεί να διαταράξουν την ενότητα της Τουρκίας, ενώ δεν γνωρίζει τις ειδικές συνθήκες της Τουρκίας", λέει. Η Τουρκία έχει μια δύσκολη και ιδιότυπη ιστορία, σημειώνει.

Στην ιδιοτυπία αυτή αποδίδει ο ηγέτης των εθνικιστών τους φόβους που προκαλεί στην Τουρκία η συζήτηση για την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

"Το μόνο που με ανησυχεί είναι ότι εξωτερικά κέντρα θέλουν να δημιουργήσουν ένα κέντρο εκτός δικαιοδοσίας στην Κωνσταντινούπολη, για να ενοχλούν την Τουρκία από το εσωτερικό της", λέει ο ηγέτης των εθνικιστών, συνοψίζοντας τις φοβίες που καλλιεργούνται από τις πρώτες ώρες της ιστορίας της τουρκικής δημοκρατίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι εχθρός αυτού που δεν γνωρίζει, λέει ο κ. Γιαζιτζίογλου με αυθόρμητη ανατολίτικη θυμοσοφία, που ακούγεται ως σαφής αυτοκριτική των θέσεων που έχει πάρει το εθνικιστικό κίνημα απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Άλκης Κούρκουλας