Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Συνέντευξη-γνώμη

( 1ο φεστιβάλ χορού :: 3/3/2006 19:16:29) 

Την αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει η ομάδα "Παρουσίες" της Μπέτυς Βυτινάρου.

Διοργανώνεται με τη συμμετοχή επτά ομάδων στο θέατρο "Βίλκα"

1ο Φεστιβάλ Χορού

Της ΕΛΣΑΣ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ

Πριν από λίγο καιρό το θέατρο "Βίλκα", στον ομώνυμο πολυχώρο (Ανδρ. Γεωργίου 21), απέκτησε και πάλι ζωή.

Η επικεφαλής της ομάδας χορού "Παρουσίες" Μπέτυ Βυτινάρου το "έντυσε" με παραστάσεις χορού, αλλά στα σχέδιά της είναι να φιλοξενηθούν στο χώρο και θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις.

Ξεκίνησε δυναμικά και έπειτα από κάποιες παραστάσεις χορού με την ομάδα της τώρα οργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Χορού (11 Μαρτίου-9 Απριλίου), που επικεντρώνεται στις ομάδες χορού της πόλης -τις οποίες θεωρεί παραγκωνισμένες- αλλά ακόμη και σε σχολές και συλλόγους. "Σκέφτομαι να κάνω ανά μήνες έναν μήνα χορού, έναν μουσικής, έναν θεάτρου κτλ. Καθώς είμαι άνθρωπος του χορού, είπα να ξεκινήσω από αυτόν, αφού είναι και η πιο αδικημένη τέχνη ειδικά στη Θεσσαλονίκη", υποστήριξε στη "Μ".

Ελλειψη κρατικής φροντίδας

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει πάντα σε ανάλογες διοργανώσεις είναι πώς γίνονται οι επιλογές των συμμετεχόντων. "Έκανα πρόταση σε όλους. Δεν υπήρξε κάποια επιτροπή ούτε εγώ θα κάνω τον κριτή κανενός. Γνωρίζω το επίπεδο των ομάδων της Θεσσαλονίκης και είναι πολύ καλό. Οπότε όσοι έκαναν αίτηση μπήκαν, απλά έγινε πολύ γρήγορα όλο αυτό και έτσι πολλές ομάδες δεν ήταν έτοιμες", διευκρίνισε η κ. Βυτινάρου. Εξάλλου δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασίες, μολονότι δεν είναι και εύκολες. Παρ' όλα αυτά "ο καθένας κάνει τα δικά του πράγματα και ο χρόνος αποδεικνύει ποιος ενδιαφέρεται ή ποιος έχει αντοχές", ανέφερε.

Και πόσες αντοχές μπορεί να έχει κανείς, ιδιαίτερα όταν απουσιάζει η οικονομική στήριξη από κάποιον κρατικό φορέα; Η κ. Βυτινάρου δεν κρύβει το παράπονό της ότι ο χώρος "Θεατράκι" που είχε παλαιότερα στα Παλιά Ξυλάδικα δεν επιβίωσε, ακριβώς γιατί δεν υπήρξε στήριξη. "Δεν ήταν για τη Θεσσαλονίκη ένας τέτοιος χώρος", δήλωσε χαρακτηριστικά. "Δεν βοήθησαν οι κρατικοί φορείς. Όταν αργότερα έγινε μπουζουκτσίδικο, όλοι αυτοί ήταν στο πρώτο τραπέζι, ενώ ως πολυχώρο δεν το εκτίμησαν".

Κατά προέκταση δεν βασίζεται ούτε στις επιχορηγήσεις. Δεν αρνείται ότι συνεχίζει να κάνει αίτηση ελπίζοντας στην προσοχή του κράτους, αλλά, "αφού δεν υποστηρίζονται οι ομάδες της Θεσσαλονίκης και τα χρήματα πάνε στην Αθήνα, προσπαθώ να στηρίζομαι στα πόδια μου".

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

* 11/3 (9 μ.μ.): "Παρουσίες" της Μπέτυς Βυτινάρου. * 18 -19/3 (9 μ.μ.): "Vis motrix" του Κώστα Γεράρδου και "Stimulation". * 23/3 (9 μ.μ.): "Κιναίσθηση" της Κατερίνας Αντωνιάδου και "Β+6" της Βερονίκης Τσουγκράνη. *25-26/3 (7 μ.μ.): Σύλλογος Χορού Β.Ε. *2/4 (7 μ.μ.): Σχολή της Μπέτυς Βυτινάρου. *9 /4 (7 μ.μ.): Σχολή "Ballare" της Εύας Φευγίδου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2310 555528, 449989 & 427647 Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ & 12 ευρώ το φοιτητικό