Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Συνέντευξη-γνώμη

( "η γενιά μου ευθύνεται για την κατρακύλα" :: 28/3/2006 20:00:54) 

"Η γενιά μου ευθύνεται για την κατρακύλα"

Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας (φωτογραφία) και η μουσική διαμαρτυρία του για τη μετριότητα και το σκυλάδικο απόψε στη "Βάρδια"

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΤΑΡΤΖΑΛΗ

Από το ακουστικό του τηλεφώνου ακούγεται ο "Κεμάλ" του Χατζιδάκι. Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας βρίσκεται στο Αργοστόλι, όπου τον βρήκαμε πριν από τη σημερινή εμφάνισή του μαζί με τον Δημήτρη Νικολούδη στη "Βάρδια".

Ο 59χρονος Θραξ έρχεται απόψε στη μουσική σκηνή, με πρόθεση να μοιραστεί τα "όπλα" του, τα τραγούδια, αυτός ο "ρομαντικός παραβάτης", όπως αυτοπροσδιορίζεται. "Θέλω πάρα πολύ να μοιράζομαι με τους ανθρώπους τις ιδέες, τα όνειρα, τις χίμαιρες που μαζεύω εκεί πάνω στην Κομοτηνή".

Η συνεύρεση σε ένα καλλιτεχνικό γεγονός δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη και επικοινωνία, θεωρεί ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας. "Θεωρώ πολύ πιο σημαντική τη λειτουργία που γινόταν στις μπουάτ του Νέου Κύματος και που συνεχίζει να γίνεται πιο πονεμένα τώρα στις μουσικές σκηνές. Γίνεται με περισσότερο 'γαμώτο', γιατί τώρα προσπαθούμε να νικήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Τότε ξέραμε ότι αυτό που κάνουμε θα μας πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Ήμασταν για κάτι καλύτερο σαν κοινωνία, σαν γονείς, σαν ψηφοφόροι", διαπιστώνει, με την πικρία έκδηλη στη φωνή του.

Ο μεγάλος αντίπαλος τώρα; "Πρέπει να νικήσουμε τη μετριότητα γύρω μας. Και η μετριότητα έχει την ηλικία μας και αυτοί που την κουβαλούν είναι οι πρώην συμμαθητές μας. Εάν έχω καταφέρει κάτι ελάχιστο στη ζωή μου, είναι ότι δεν έπαψα να πιστεύω πως πρέπει να διαμαρτύρομαι, να θυμώνω και να προσπαθώ να 'χαστουκίσω' τον περίεργα εφησυχασμένο Έλληνα, να καταγγέλλω την αβάσταχτη ελαφρότητά του. Μπορεί να είναι φίλος, σύντροφος, πρώην συμμαθητής και να χαλάσει φιλίες η στάση μου. Κι όμως δεν σταματώ να τον καταγγέλλω. Και για ένα είμαι απολύτως βέβαιος: ότι είναι πολύ αργά, για να αλλάξω", λεει γελώντας.

Το χυδαίο στο σαλόνι μας

Στις αρχικές ακόμη εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει ότι θα δοθεί έμφαση στο δίπτυχο παιδεία-πολιτισμός. Τι έχει γίνει λοιπόν στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ; "Μάλλον τίποτα. Και λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί κάθε χρόνος που περνά είναι ένας χαμένος αιώνας. Αλλά είμαστε υπεύθυνοι εμείς, η γενιά μου, η ηλικία μου γι' αυτήν την κατρακύλα. Και δεν φταίει κανένας Καραμανλής, γιατί δεν θα μπορούσε σαν μάγος μέσα σε δύο χρόνια να αλλάξει νοοτροπίες και σαπίλα. Τη στιγμή που πάντα υπήρχε το χυδαίο, μόνον που πολύ σωστά η κοινότητα το είχε εξοβελίσει στις εθνικές οδούς. Και ήρθε ο νεόπλουτος, ο αφισοκολλητής, που έγινε ξαφνικά εξουσία μέσα από την κλαδική, και έφερε το σκυλάδικο μες στο σαλόνι μας. Έγινε το ιδανικό το 'πρώτο τραπέζι πίστα', ό,τι προσβάλλει την αισθητική και τη νοημοσύνη. Ε, λοιπόν δεν φταίει ο Καραμανλής, εμείς φταίμε, που στο κάτω κάτω δεν ψηφίσαμε Καραμανλή", καταλήγει.