Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συνεντεύξεις :: Συνέντευξη-γνώμη

( ρεβεκκα κοροβηλα ) 

ΡΕΒΕΚΚΑ ΚΟΡΟΒΗΛΑ

"Το μόνο που χρειάζονται οι γυναίκες είναι μια ευκαιρία"

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, η Ρεβέκκα Κορόβηλα, αναπτύσσει τις απόψεις της για τον κλάδο των φαρμακοποιών και το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη ιστορία

Μια δυναμική γυναίκα, με πολλές παρουσίες στο βιβλίο παρουσιών των διαφόρων εκλογικών αναμετρήσεων τα τελευταία χρόνια, βάζει υποψηφιότητα για δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, στο συνδυασμό του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Εκτός από νομαρχιακή σύμβουλος, είναι φαρμακοποιός και μητέρα δυο παιδιών, ρόλοι οι οποίοι της δημιούργησαν την πεποίθηση ότι αν σε μια γυναίκα δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, μπορεί να κάνει, το λιγότερο, θαύματα.

Ως φαρμακοποιός, αλλά και ως γυναίκα, η Ρεβέκκα Κορόβηλα έχει πολλά να πει. Όσον αφορά στον επαγγελματικό κλάδο της, εκτιμά ότι το κυριότερο πρόβλημα, σε πανελλήνιο επίπεδο επικεντρώνεται στην υποβάθμισή του, σε σχέση με αυτά που θέλουν και μπορούν οι φαρμακοποιοί να προσφέρουν, ως σύμβουλοι υγείας. Αυτή τη στιγμή ο κλάδος βρίσκεται σε μια μεταβατική κατάσταση, στο βαθμό που η κ. Κορόβηλα μίλησε για κρίση ταυτότητας που περνούν ως επιστήμονες. Προβλήματα τα οποία επιπροσθέτως ταλαιπωρούν τους συγκεκριμένους επαγγελματίες, είναι η ανακοστολόγηση και η λίστα φαρμάκων τα οποία προσανατολίζουν τους φαρμακοποιούς σε καινούριες κατευθύνσεις, για να εξελιχθούν.

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, εξηγεί η κ. Κορόβηλα, η δυσάρεστη κατάσταση εντείνεται από τον κορεσμό των επαγγελματιών, στο βαθμό που δεν ανοίγουν πλέον άλλα φαρμακεία. Τα ήδη υπάρχοντα όμως, θέλοντας να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους, εμπλουτίζονται με παραφαρμακευτικά και μη συνταγογραφούμενα είδη, ενέργεια η οποία, από δεοντολογικής άποψης, είναι απόλυτα θεμιτή. Όπως υποστηρίζει η κ. Κορόβηλα, οι ρυθμοί με τους οποίους προχωρά αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά ταχείς, εν συγκρίσει με το παρελθόν, όπου ο κλάδος δεν εμφάνιζε τέτοια κινητικότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Κορόβηλα, ο ανταγωνισμός που παρατηρείται δεν αποδίδει στο μέγιστο. Επισημαίνει ότι χρειάζεται χρόνος για να βρεθούν οι σωστές ισορροπίες και να εξομαλυνθούν οι καταστάσεις, τη στιγμή που δεν ανοίγουν άλλα φαρμακεία και αναγκαστικά πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα ήδη υπάρχοντα.

Αναφορικά με το ρόλο της γυναίκας στο συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, η κ. Κορόβηλα, έχει να παρατηρήσει ότι δεν έχει κλείσει ο κύκλος των γυναικείων θεμάτων, όταν οι γυναίκες οδηγούνται συχνά σε άτακτη αναδίπλωση και περιορισμό της συμμετοχής τους στα κοινά. Είναι γεγονός, όμως, ότι με αυτή ακριβώς τη συμμετοχή συνεισφέρουν στην κοινωνική αλλαγή και από το έργο που δημιουργούν μπορεί κάποιος να διαγνώσει το φύλο τους, καθώς οι διαφορές με τους άνδρες είναι ποιοτικές.

Παράλληλα, συμπληρώνει η κ. Κορόβηλα, το σημείο ισορροπίας μεταξύ των δυο φύλων είναι πολύ λεπτό και όταν στο παρελθόν οι γυναίκες διεκδικούσαν το αυτονόητο, θεωρήθηκε ότι δρούσαν κατά των ανδρών. Ωστόσο, οι γυναίκες δρουν καλύτερα όταν δεν απαρνιούνται το φύλο τους, αφού, όπως αποδείχθηκε, το πρότυπο αντί-άνδρα που ακολούθησαν ορισμένες, τελικά τις έβλαψε. Το ενθαρρυντικό, σύμφωνα με την κ. Κορόβηλα, είναι ότι στις σύγχρονες κοινωνίες υπάρχει η υποδομή ώστε αν σε μια γυναίκα δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, θα μπορέσει να εκτελέσει το ρόλο της. Ειδικά, όμως, προσθέτει, στον επαγγελματικό και τον πολιτικό στίβο, η αναγνώριση παραμένει μια δύσκολη κατάκτηση, η οποία γίνεται ακόμα δυσκολότερη στην περιφέρεια.

Εκτίμηση της κ. Κορόβηλα είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να τα συνδυάσουν όλα, με περισσότερο κόπο από τους άνδρες, αν δε θέλουν να παραιτηθούν και από το ρόλο της μητέρας. Ως σίγουρο πάντως θεωρεί το γεγονός ότι, σε μια τέτοια προσπάθεια και αγώνα, η κάθε γυναίκα οδηγείται στην αυτογνωσία, οπότε είναι κατακριτέο να στερηθούν αυτής της ευκαιρίας.

Συγκεκριμένα για το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης η κ. Κορόβηλα ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες μπορούν να εξανθρωπίσουν τη συγκεκριμένη έννοια στην οικονομική, την πολιτική και την κοινωνική διάστασή της. Σε μια εποχή όπου το σημαντικότερο ρόλο παίζουν τα νούμερα, όπως το έθεσε, τα διαφορετικά στοιχεία τα οποία οι γυναίκες είναι ικανές να μεταγγίσουν είναι σημαντικά. Ειδικά όταν οι γυναίκες παραμένουν πιστές στο φύλο τους, λειτουργούν θετικά για τους θεσμούς, επειδή αντιπροσωπεύουν το άλλο μισό. Επιπλέον, άποψη της κ. Κορόβηλα είναι ότι οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης πρέπει να προωθούν τα θέματα των γυναικών, ώστε να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ τους. Στην αντίθετη περίπτωση, απλώς διαιωνίζεται η ανασφάλειά τους και αντί για μπροστά, προχωρούν προς τα πίσω.

Έλλη Τσολάκη