Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Συνέντευξη-γνώμη

( να διαβάσει σενέκα ο κ. αλογοσκούφης... :: 24/1/2006 19:52:54) 

Να διαβάσει Σενέκα ο κ. Αλογοσκούφης…

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Το 1861, κατά τον πρώτο χρόνο του αμερικανικού εμφυλίου, ο τότε εκδότης των "Τάιμς της Νέας Υόρκης" Χένρι Ρέιμοντ τιτλοφόρησε ένα από τα πιο αιχμηρά άρθρα του κατά του προέδρου Λίνκολν με τη φράση: "Wanted: A Policy", ελληνιστί "(Κατα)Ζητείται: Μία Πολιτική". Έχω την αίσθηση ότι ο Ρέιμοντ θα μπορούσε να απευθύνεται στο οικονομικό επιτελείο της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης.

Εξηγούμαι. Μάθαμε προχθές ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία αυξάνεται κατά 10% η προκαταβολή φόρου εισοδήματος, που θα κληθούν να πληρώνουν οι επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ). Προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ για τα χειμαζόμενα κρατικά ταμεία, στο πλαίσιο της εκστρατείας μείωσης των ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ εντός του 2006. Η έμπνευση αυτή δεν θα είχε τίποτα το μεμπτό, εάν, πρώτον, δεν είχε κάνει ανάλογη πρόταση προ μηνός ο… Θεόδωρος Πάγκαλος. Και, δεύτερον, εάν δεν ερχόταν, προτού καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι στην απόφαση μείωσης της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, μία απόφαση που ελήφθη προφανώς διότι, κατά τον κ. Αλογοσκούφη του 2004, το κέρδος για την ελληνική οικονομία (από τις αυξημένες επενδύσεις, προσλήψεις κτλ.) θα ήταν μεγαλύτερο από το προσωρινό κόστος για τα δημόσια έσοδα (το οποίο κόστος προϋπολογίστηκε, όλως τυχαίως, επίσης κοντά στα 500 εκατ. ευρώ).

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι δύο αντικρουόμενες και αντιφατικές αποφάσεις της κυβέρνησης σημαίνουν πολύ απλά ότι ο κ. Αλογοσκούφης θα πάρει, τελικά, με το αριστερό του χέρι ό,τι έδωσε στους επιχειρηματίες με το δεξί.

Το επεισόδιο αυτό φανερώνει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας εμπνέονται υπέρ το δέον από τον Πιραντέλο και το περίφημο δράμα του "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε". Κάθε φορά που η ΝΔ θυμάται ότι είναι η "μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη" μειώνει τους φόρους των επιχειρήσεων, μιλά για ανοίγματα του ανταγωνισμού και των κλειστών αγορών, υπόσχεται αποκρατικοποιήσεις και ελεύθερα ωράρια. Άλλοτε πάλι, όταν συνειδητοποιεί το κοινωνικό και πολιτικό κόστος των όποιων μεταρρυθμίσεών της, υποχωρεί μεγαλοπρεπώς και καταφεύγει σε παλιές δοκιμασμένες πολιτικές, όπως η φορολογική εξόντωση των επιχειρηματιών, που καλό είναι να θυμόμαστε ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία (οι εννέα στους δέκα), είναι μικρομεσαίοι που δίνουν καθημερινά σκληρή μάχη επιβίωσης.

Η ΝΔ πέρασε μια δεκαετία στην αντιπολίτευση και είναι ήδη δύο χρόνια στην εξουσία. Είναι επιτέλους καιρός να λύσει το πρόβλημα της διχασμένης προσωπικότητας, που ταλαιπωρεί την ίδια και όλους εμάς, και να αρχίσει να εφαρμόζει επιτέλους με συστηματικότητα κάποια συγκεκριμένη και συγκροτημένη πολιτική. Αν μάλιστα επιλέξει την πολιτική την οποία ψηφίστηκε για να εφαρμόσει τόσο το καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, ας έχουν κατά νου οι κυβερνώντες αυτό που είπε ο Σενέκας: δεν υπάρχει ούριος άνεμος για όποιον δεν γνωρίζει πού θέλει να πάει…