Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Συνέντευξη-γνώμη

( η δικαιοσύνη στην εντατική! :: 17/2/2006 21:19:06) 

Η δικαιοσύνη στην εντατική!

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΚΑΡΑΛΙΓΚΑ

Η εκτεταμένη και άνευ προηγουμένου διαφθορά στο χώρο της δικαιοσύνης, το πρωτοφανές -αν και ανεξακρίβωτο ακόμη- μέγεθος του λεγόμενου "παραδικαστικού κυκλώματος" και η προφυλάκιση δικαστών και δικηγόρων έχουν ήδη στιγματίσει την απονομή του δικαίου στην πατρίδα μας, τόσο ως έννοια όσο και ως θεσμό. Όλοι όσοι υπηρετούμε τη Θέμιδα ο καθένας από το μετερίζι του: Δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, ακόμη και δικαστικοί υπάλληλοι, όλοι μας βιώνουμε καθημερινά τις θλιβερές συνέπειες όλης αυτής της παραδικαστικής διαπλοκής.

Στα μάτια του κόσμου, ακόμη και του τελευταίου αναλφάβητου χωρικού ή του νεοφερμένου αλλοδαπού μετανάστη, γεννήθηκε η καχυποψία. Ειδικά σε όσους πολίτες αυτής της χώρας έχουν κάποια προσωπική δικαστηριακή εμπειρία, η καχυποψία αυτή έχει θεριέψει για τα καλά. Οποιαδήποτε δικαστική απόφαση φιλτράρεται πλέον από το πρίσμα της ενδεχόμενης οικονομικής συναλλαγής.

Έχει δημιουργηθεί ήδη η πεποίθηση σε πολύ μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας δυστυχώς πως υπάρχει μια κατηγορία δικηγόρων, μεσαζόντων και λοιπών διεκπεραιωτών, που λειτουργούν ως "μεταφορείς" χρηματικών ποσών και συνδέουν το έγκλημα με ευτελείς και επίορκους δικαστικούς λειτουργούς. Οι έντιμοι δικηγόροι χρίζονται "ανίκανοι και αναποτελεσματικοί", ενώ όσοι "γνωρίζουν" τους δικαστές και έχουν τον "τρόπο" να τους επηρεάσουν θεωρούνται "επιτήδειοι και ικανοί".

Η αναζήτηση "μέσου" από τον πολίτη, για να κερδίσει τη δικαστική διαφορά, έγινε κανόνας στην πράξη. Προσωπικά μού έτυχε ακόμη και αλλοδαπός οικονομικός μετανάστης (Πακιστανός για την ακρίβεια) να με ρωτήσει "αν γνωρίζω το δικαστή" για προσωπική του δικαστική υπόθεση. Η απάντησή μου ήταν τόσο κατηγορηματική, που του έκοψε κάθε διάθεση για περαιτέρω περίεργες ερωτήσεις: "μόνο το νόμο γνωρίζω, κανένα δικαστή", του είπα αυθόρμητα και αυτόματα.

Μακάρι η κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης να εξελιχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Το κύρος των δύο επαγγελματικών κλάδων, δικαστών και δικηγόρων, έχει τρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ειδικά εμείς οι δικηγόροι ανυπομονούμε περισσότερο από κάθε άλλον για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η υπόληψη της Θέμιδος. Για να μας βλέπουν οι πελάτες μας ως επιστήμονες, όπως μας αξίζει, κι όχι ως "φίλους υψηλών προσώπων"!