Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Συνέντευξη-γνώμη

( πληρώσαμε με αίμα την αυτονομία μας :: 26/2/2006 21:28:56) 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα Βραχασίου-Μιλάτου Γιώργος Σφυράκης στη "Θ"

Πληρώσαμε με αίμα την αυτονομία μας

Συνέντευξη στον ΦΙΛΙΠΠΟ ΔΕΡΓΙΑΔΕ

Ο Γιώργος Σφυράκης, καθηγητής μαθηματικός, μιλάει για το Βραχάσι και τη Μίλατο και εξεγείρεται: "Δεν μπορούν να πάρουν πίσω οκτώ χρόνια αγώνες" υποστηρίζει και καλεί την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω, αλλά να αποκαταστήσει τις αδικίες του σχεδίου "Καποδίστριας".

Πώς βλέπετε όλη αυτήν την αναμπουμπούλα; Κάποιοι επιχειρούν να σας καταλογίσουν ευθύνες υποκίνησης…

Εμείς, όταν βγήκαμε στο δρόμο, βγήκαμε διότι στερηθήκαμε τα συνταγματικά δικαιώματά μας. Το ίδιο το σύνταγμα αναγνώριζε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού βρήκε το ελληνικό κράτος και επομένως το κράτος δεν μπορούσε να παρέμβει. Δεν ήταν ο "Καποδίστριας" η αιτία, αλλά το γεγονός ότι για τον "Καποδίστρια" δεν ρωτηθήκαμε. Θεωρούμε σωστές τις συνενώσεις, αλλά μόνο εφόσον οι τοπικές κοινωνίες συμφωνούν και αυτή είναι η θέση μας μέχρι σήμερα. Το κίνημα ήταν απολύτως στο πλαίσιο που αγωνίστηκε χρόνια το δημοκρατικό κίνημα. Όλη η τοπική κοινωνία συμμετείχε σε αυτούς τους αγώνες.

Ναι, αλλά δεν υπάρχουν και περίεργες περιπτώσεις με ύποπτους σκοπούς;

Βεβαίως υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι κύκλοι κατέβηκαν τις τοπικές εκλογές και εκλέχθηκαν και τη δεύτερη τετραετία, όταν έχασαν τις εκλογές, ξαφνικά εμφανίστηκαν να θέλουν δικαίωση και ξεχωριστό δήμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είμαστε μαζί τους. Εμείς στηρίζουμε τις κοινότητες που από την αρχή ήταν κατά των συνενώσεων.

Εμείς δεν κάναμε τον "τζάμπα μάγκα" - γιατί ακούστηκε στην τηλεόραση "ποιοι είστε εσείς και τι μιλάς για επανάσταση;". Εμείς το έχουμε πληρώσει. Εγώ έχω πενήντα δικαστικές υποθέσεις στα εφετεία που εκκρεμούν. Μέχρι τα 42 μου χρόνια δεν είχα περάσει την πόρτα του δικαστηρίου και τώρα είμαι εξπέρ στα νομικά. Έχω πάθει εγκεφαλικό, είμαστε ανάπηροι από αυτά τα γεγονότα. Εμείς πληρώσαμε με το αίμα μας αυτόν τον αγώνα.

Η κυβέρνηση πήρε μία απόφαση, αλλά βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ να αντιδρά και να πιέζει. Τι εκτιμάτε για τη συνέχεια;

Εγώ πιστεύω πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω και θεωρώ ότι σε μια επόμενη φάση θα δει και τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Είμαι βέβαιος, γιατί έχω πειστεί, παρότι πρώην αριστερός, για τη δημοκρατικότητα του Καραμανλή, και πιστεύω ότι θα τα ξαναδεί αυτά τα πράγματα.

Το ΠΑΣΟΚ γιατί αντιδρά με αυτόν τον τρόπο;

Το ΠΑΣΟΚ αντιδρά για μας γιατί ως κίνημα του έχουμε προκαλέσει τρομερή ζημιά στην Κρήτη αλλά και πανελλαδικά. Με τις κινητοποιήσεις μας είμαστε οκτώ χρόνια στους δρόμους και βεβαίως γιατί είναι ο κ. Ζουράρις, ο οποίος επανειλημμένα τους έχει "μαχαιρώσει".

Αντιδρά με μας συνολικά, γιατί του έχουμε μπει στο μάτι. Αυτό είναι ξεκάθαρο χρόνια τώρα. Αντιδρά και θέλει να διατηρήσει αυτόν τον "Καποδίστρια" με τη σημερινή του μορφή, διότι ξέρετε πολύ καλά ότι σχεδιάστηκε ερήμην των κοινωνιών και σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο στο χωροταξικό μέρος, ώστε να ευνοεί τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και τις τάσεις που έχει το εκλογικό σώμα, ώστε να εκλέγει περισσότερους δημάρχους. Αυτό φαίνεται καθαρά όταν κάποιος ξέρει πρόσωπα και πράγματα. Επίσης, αν ήταν τόσο καλός ο "Καποδίστριας", γιατί φρόντισαν οι επιφανείς υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και στελέχη εκείνη την εποχή και όλοι στις ιδιαίτερες πατρίδες τους έχουν αφήσει τις κοινότητες στα χωριά τους;

Δεν είναι πανάκεια και εκσυγχρονισμός του "Καποδίστρια", αλλά κρύβει κινδύνους να χαθεί η ταυτότητα, αυτή που κάνει περήφανο τον καθέναν από εμάς. Επομένως, για εκλογικές σκοπιμότητες έγινε αυτός ο "Καποδίστριας" έτσι όπως έγινε και γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να χαλάσει.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει το Βραχάσι και η Μίλατος στους κατοίκους του Νέου Μαρμαρά, του Δίου, του Πλαταμώνα και των άλλων κοινοτήτων που θέλουν αυτονόμηση;

Στο βαθμό που η πλειοψηφία των κατοίκων αναγνωρίζει το αίτημα της σύστασης χωριστού δήμου, να αγωνιστούν και θα το πετύχουν.