Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Συνέντευξη-γνώμη

( "φταίει η κουτοπονηριά των ελληνικών κυβερνήσεων" :: 29/1/2006 20:04:42) 

Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΣΤΗ "Θ"

"Φταίει η κουτοπονηριά των ελληνικών κυβερνήσεων"

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στη μίνι συνέντευξη που παραχώρησε στη "Θ" επισημαίνει ότι η Ελλάδα υστερεί στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, διότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με πάγιες πρακτικές του πολιτικού μας πολιτισμού αλλά και με τις πολιτικές επιλογές των τελευταίων κυβερνήσεων.

Πού αποδίδετε αυτή τη δυσκολία προσαρμογής στην Ε.Ε.;

Φταίει η κουτοπονηριά των ελληνικών κυβερνήσεων, η ελληνική μικροπολιτική. Όταν είναι κάτι καλό, η ελληνική διοίκηση κινείται με ταχύτητα χελώνας. Όταν είναι κάτι κακό, τρέχει να το εφαρμόσει με ταχύτητα λαγού, με το άλλοθι ότι δεν φταίμε εμείς, αλλά μας το επιβάλλουν οι Βρυξέλλες. Π.χ., αν πρόκειται για κονδύλια, κρύβουν ότι τα λεφτά είναι από την κοινότητα και λένε "κατόπιν ενεργειών μου θα γίνει ο δρόμος" και κόβουν κορδέλες. Αν είναι πραγματικά καλό, που αφορά ας πούμε τη νομοθεσία για το περιβάλλον, την υγεία, τον καταναλωτή κτλ., εκεί καθυστερούμε, διότι δεν μπορούμε εύκολα να αλλάξουμε συνήθειες και νοοτροπίες. Συνήθως εκεί τρώμε τις καταδίκες και τα πρόστιμα.

Οι πολίτες γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά θέματα;

Υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης μεγάλο. Οι Έλληνες πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι για τη δυνατότητά τους να ασκήσουν τα ελεγκτικά δικαιώματά τους και δεν έχουν κατανοήσει τη σημασία που έχει το τι παίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι θα βοηθούσε να αλλάξει αυτό;

Πέρα από την ενημέρωση σημασία έχει και το επίπεδο της ελληνικής εκπροσώπησης. Δηλαδή ποιους στέλνουμε στην ευρωβουλή, ποιους στέλνουμε στην Κομισιόν, με ποιους στελεχώνουμε την παρουσία του ελληνικού κράτους στις Βρυξέλλες, ποιες πολιτικές υποστηρίζουμε, πώς οι πολιτικοί έρχονται στα συμβούλια και δεν στέλνουν κάποιον τρίτο βοηθό τους. Αν μιλάνε ξένες γλώσσες, αν μπορούν να σηκώσουν το τηλέφωνο να συνεννοηθούν με κάποιους συναδέλφους τους, για να οργανώσουν μία συμμαχία, να προωθήσουν ένα εθνικό θέμα ή να αποφύγουν μία αρνητική εξέλιξη. Στο παρελθόν είχαμε υπουργούς που έμειναν για χρόνια πολλά σε ένα κρίσιμο υπουργείο, που ας πούμε πήρε πολλά λεφτά από την Ένωση, και δεν πάτησαν το πόδι τους στις Βρυξέλλες…